Leeuwinnen blijven foutloos op emotionele avond

De Oranje Leeuwinnen zijn ook na de vierde wedstrijd in de EK-kwalificatie foutloos. In een vol en sfeervol Philips Stadion werd Rusland dinsdagavond aan banden gelegd. Het werd uiteindelijk een avond vol emoties, uitgerekend door de inbreng van beide doelpuntenmakers.

2 - 0
Rusland
Rusland

Afgelopen vrijdag werd Slovenië al verslagen door Oranje, maar het ging uiterst moeizaam in de uitwedstrijd. Pas in de slotfase maakte Sherida Spitse het verschil voor de Leeuwinnen. Tegen Rusland ging de recordinternational echter de boot in: in de 26ste minuut miste Spitse een strafschop.

Daarvoor werd echter al wel gescoord, door uitgerekend Daniëlle van de Donk. De dynamo op het middenveld van Oranje speelde in Eindhoven haar honderdste interland en bekroonde haar jubileum met een doelpunt in de twaalfde minuut.

Omdat het lang bij 1-0 bleef, hielden de Russinnen vertrouwen in een resultaat. Vooral in de eerste helft kreeg het land enkele kansen, maar Sari van Veenendaal, beste keeper ter wereld, hield haar doel schoon. Toen aan de andere kant Vivianne Miedema trefzeker was in de zestigste minuut, was de wedstrijd wel gespeeld. Miedema kopte op aangeven van de ingevallen Liza van der Most raak en de spits hield het na haar treffer niet droog. De topscorer aller tijden van de Oranje Leeuwinnen verloor onlangs haar opa.

Na dat emotionele moment speelden de Oranje Leeuwinnen de wedstrijd rustig uit. Door de volgende overwinning zetten de speelsters van bondscoach Sarina Wiegman een nieuwe stap richting kwalificatie voor het EK in 2021, dat georganiseerd wordt door Engeland. Alleen de groepswinnaar is verzekerd van een ticket voor het eindtoernooi, de nummer twee krijgt een herkansing in de play-offs.