Leeds krijgt Stamford Bridge twee keer stil, maar komt net tekort voor stunt

Chelsea heeft ternauwernood de kwartfinale van de FA Cup bereikt. De Londenaren maakten diep in de slotfase het winnende doelpunt tegen Leeds United.

Chelsea
Chelsea
3 - 2
Leeds United

Chelsea verloor afgelopen weekend in extremis de finale om de League Cup van Liverpool en begon ook het duel met Leeds met een tegenvaller. De Championship-club bracht de ploeg van Mauricio Pochettino al vroeg in de problemen met het doelpunt van Mateo Joseph. De twintigjarige Spanjaard kon scoren omdat Chelsea de bal verloor tijdens de opbouw.

Die vroege schade leek door Chelsea al snel hersteld te worden. Na een kwartier scoorde Nicolas Jackson, daarna mocht miljoenenaankoop Mikhaylo Mudryk zijn kunstje vertonen op Stamford Bridge. De 23-jarige Oekraïner liet het thuispubliek juichen met een fraai doelpunt in de verre hoek.

Chelsea had de boel gerepareerd, maar echt sprankelend was het zelden. Dat stelde Leeds United in staat om na rust op gelijke hoogte te komen. Weer was het Joseph die namens de Championship-club scoorde. Omdat hij niet kort genoeg gedekt werd, kon hij bij de tweede paal simpel binnenkoppen. In het restant van de wedstrijd vroeg Jackson om een strafschop voor Chelsea en kreeg Leeds nog twee grote kansen om de wedstrijd binnen negentig minuten te beslissen.

De wedstrijd leek uit te draaien op een strafschoppenserie, maar in de slotminuten wist Chelsea dat te voorkomen. Het winnende doelpunt kwam tot stand via Enzo Fernández, die de bal tussen de linies op Conor Gallagher gaf. De Engelsman nam de bal subliem mee en rondde overtuigend af, waarmee hij Chelsea een plek in de volgende ronde van de FA Cup bezorgt.

Wolverhampton Wanderers
1 - 0
Brighton & Hove Albion

Ook Wolverhampton Wanderers mag zich melden in de kwartfinale van de FA Cup. Daar was een 1-0 overwinning op Brighton & Hove Albion voor nodig. Het doelpunt van Mario Lemina viel al na één minuut spelen en was genoeg voor de bekerzege. Brighton kreeg vooral in de tweede helft kansen om de wedstrijd om te draaien, maar faalde in de afronding. Zo kreeg Danny Welbeck een dot van een kans, net als doelman Jason Steele, die in blessuretijd nog naast kopte.