Lazio heet Feyenoord op hardhandige wijze welkom in Europa League

Feyenoord is donderdagavond op harde wijze opzijgezet door Lazio. De eerste Europese wedstrijd van het seizoen ging met ruime cijfers verloren voor de Rotterdammers.

Lazio
Lazio
4 - 2
Feyenoord
Feyenoord

Lazio had in de eerste helft geen kind aan Feyenoord, dat bijna ongewijzigd begon ten opzichte van het duel met Go Ahead Eagles. Als linksback maakte Quilindschy Hartman zijn Europese debuut. Het werd een debuut om snel te vergeten, maar dat laatste gold voor elke basisspeler van de Rotterdammers. Bij het rustsignaal stond een 3-0 achterstand op het scorebord, Luis Alberto (één op één met Justin Bijlow) en Felipe Anderson (houdbaar schot) scoorden in het eerste kwartier. Feyenoord stelde er bijzonder weinig tegenover en via Matías Vecino kwam Lazio in de 28ste minuut op 3-0.

Voor de wedstrijd werd stilgestaan bij het overlijden van Queen Elizabeth.

Feyenoord-trainer Arne Slot greep in door na de rust Alireza Jahanbakhsh in te brengen voor Sebastian Szymanski en de uitclub begon zowaar dreigend aan de tweede helft. Tot een doelpunt leidde dit niet en daarna nam Lazio het heft weer in handen. De Italianen toonden zich wel uiterst effectief: Vecino maakte een kwartier in het tweede bedrijf de 4-0. Een recordnederlaag in Europa dreigde voor Feyenoord, in de tijd van Coen Moulijn en Eddy Pieters Graafland werd ooit eens met 5-0 verloren van Real Madrid.

Zover zou het niet komen, met dank aan invaller Santiago Giménez. Kort nadat de Mexicaan in de 64ste minuut de onzichtbare Danilo had afgelost, benutte hij een strafschop. De spits schoot onberispelijk raak voor zijn eerste Europese treffer. Giménez was samen met Mats Wieffer ingevallen, de van Excelsior overgekomen middenvelder maakte zijn Feyenoord-debuut in Rome. Later in de wedstrijd kwam ook Igor Paixão tot zijn eerste minuten, daarna tikte Giménez ook zijn tweede treffer binnen om de uitslag wat dragelijker te maken. Heel even kon Feyenoord zelfs aan de aansluitingstreffer denken, maar na een VAR-ingreep volgde toch niet een tweede strafschop.

De goals van Giménez waren slechts pleisters op een grote wond, Feyenoord begint de Europese campagne met een flinke nederlaag. Volgende week wordt er in De Kuip tegen Sturm Graz gespeeld.

Sturm Graz
Sturm Graz
1 - 0
FC Midtjylland

De Oostenrijkers komen met drie punten op zak naar Nederland toe, een overwinning op FC Midtjylland werd over de streep getrokken. Voormalig Sparta-spits Emanuel Emegha opende de score, aanvoerder Stefan Hierlander kreeg richting het einde van de wedstrijd zijn tweede gele kaart. Met een man minder hield Sturm Graz stand, maar de club moet het volgende week donderdag dus wel zonder zijn aanvoerder stellen in de wedstrijd tegen Feyenoord.