Late strafschop in Oslo verpest feestavond Spanje en Ramos

Reacties

Spanje moet nog even wachten met tickets boeken voor het EK 2020. Na zes zeges op een rij was La Furia Roja zaterdag dicht bij een zege op Noorwegen en kwalificatie voor de eindronde, maar een late strafschop bepaalde anders. Een plek bij de eerste twee in de groep is wel binnen handbereik. Zweden, Roemenië en Noorwegen lijken onderling te gaan uitmaken wie de tweede plaats opeist.

Late strafschop in Oslo verpest feestavond Spanje en Ramos
© Pro Shots
Noorwegen
Noorwegen
1 - 1
Spanje
Spanje

De enige wedstrijd waarin Spanje het in deze EK-kwalificatiereeks redelijk lastig had, was de ontmoeting met Noorwegen in Valencia. Daarin bood een rake strafschop à la Panenka van Sergio Ramos in de tweede helft pas uitkomst. Het weerzien in Oslo verliep ook relatief stroef en een hoofdrol voor Ramos was er eigenlijk alleen in statistisch opzicht.

De aanvoerder speelde zijn 168ste interland voor Spanje en loste daarmee Iker Casillas af als recordinternational. Binnen de lijnen kon Ramos het verschil niet maken, zoals dat ook gold voor de driemansvoorhoede die bestond uit Dani Ceballos, Mikel Oyarzabal en Rodrigo. Het spel van Spanje sprankelde niet en de beste kansen waren voor Rodrigo en Saúl.

Sergio Ramos speelde tegen Noorwegen zijn 168ste interland, een Spaans record.
© Pro Shots
Sergio Ramos speelde tegen Noorwegen zijn 168ste interland, een Spaans record.

Noorwegen, dat met een zege weer helemaal mee zou doen in de groep, verschool zich niet in het Ullevaal Stadion. De beste mogelijkheid voor rust was voor Joshua King, die koppend onderweg leek naar 1-0. Kepa Arrizabalaga onderscheidde zich echter met een uitstekende redding. Omar Elabdellaoui (ex-Feyenoord) nam later te veel tijd en kon Kepa niet meer verontrusten met zijn schot.

Meteen na de onderbreking sloeg Spanje toe. Noorwegen verdedigde zwak uit na een aanval over de linkerflank, waarna Saúl hard uithaalde en - mede door onvoldoende ingrijpen van doelman Rune Jarstein - doel trof. Spanje voelde zich bevrijd en was dicht bij een tweede treffer, maar een poging van afstand van Fabian Ruíz trof de lat en Jarstein redde later op een inzet van invaller Santi Cazorla.

Noorwegen, met AZ'ers Jonas Svensson en Fredrik Midtsjø op de bank, deed dappere pogingen zich terug te knokken. Martin Ødegaard werd veelvuldig gezocht: de middenvelder, dit seizoen actief in de Spaanse competitie, probeerde meermaals tevergeefs een gaatje te vinden en groeide niet uit tot de stuwende kracht.

Pas in de derde minuut van de blessuretijd kregen de Noren loon naar werken. Kepa gaf Elabdellaoui een bodycheck en moest dat bekopen met geel en een strafschop: King schoot die binnen en bezorgde Noorwegen een punt. De Noren zijn daardoor nog allerminst kansloos in de jacht op een EK-ticket, maar zijn wel mede afhankelijk van wat de concurrentie doet.

Spanje komt nu op 19 punten uit 7 wedstrijden. Plaatsing voor het EK is nog niet zeker, maar de uitgangssituatie is gunstig. Roemenië en Zweden kunnen Spanje nog allebei voorbijgaan, maar hebben daar wel een mirakel voor nodig. Dinsdag speelt Spanje tegen Zweden: bij winst kan Spanje niet lager eindigen dan de tweede plaats en is het EK-ticket binnen. Dat moet dan wel gebeuren zonder inbreng van Ramos: hij liep zaterdag tegen een gele kaart aan en ontbreekt dinsdag in Solna.

Faeröer Eilanden
Faeröer Eilanden
0 - 3
Roemenië
Roemenië

Het had wat voeten in de aarde, maar in het laatste kwartier van de ontmoeting met de Faeröer Eilanden verzekerde Roemenië zich van een overwinning. Nicolae Stanciu speelde George Puscas uitstekend aan, waarna de aanvaller de bal via de hand van de doelman in de hoek plaatste.

De treffer werkte bevrijdend en was de voorbode van een sterke slotfase van de Roemenen. Alexandru Mitrita fleurde zijn invalbeurt op met zijn eerste interlandtreffer en in de laatste seconden van het duel bepaalde een andere invaller, Claudiu Keserü, de eindstand op 0-3 na zich goed te hebben vrijgespeeld. Ajacied Razvan Marin bleef ongebruikt op de bank zitten aan Roemeense zijde.

Malta
Malta
0 - 4
Zweden
Zweden

Zweden wist bij aanvang van het duel met Malta dat het moest winnen om Roemenië weer voorbij te steken in Groep F. Al na elf minuten sloeg de ploeg van bondscoach Janne Andersson toe. Marcus Danielson, de dertigjarige debutant in de achterhoede die werd opgeroepen in afwezigheid van Pontus Jansson, kopte de bal goed binnen na een hoekschop van Pierre Bengtsson (0-1).

Malta, dat in deze kwalificatiereeks drie punten pakte door de Faeröer Eilanden te kloppen, kwam er niet aan te pas. Na rust kwamen de Zweden los en tilde Sebastian Larsson de score naar 0-2 uit een strafschop, nadat Marcus Berg werd neergehaald bij een hoekschop.

Sebastian Larsson nam zowel de tweede als de vierde Zweedse treffer voor zijn rekening.
© Pro Shots
Sebastian Larsson nam zowel de tweede als de vierde Zweedse treffer voor zijn rekening.

De malaise werd erger voor Malta door een eigen doelpunt van Andrei Agius. Hij verlengde een voorzet ongelukkig tot achter zijn eigen doelman en speelde Zweden daarmee ongewild in de kaart. Larsson nam vervolgens de vierde treffer van Zweedse makelij op zich, andermaal vanaf de strafschopstip.

Na de zege op Malta is Zweden weer voorbijgegaan aan Roemenië en koestert het een voorsprong van één punt, met nog drie duels te gaan. De ploeg van Andersson moet nog aan de bak tegen Spanje (dinsdag), Roemenië (15 november) en de Faeröer Eilanden (18 november) en kan nog als eerste, tweede, derde en vierde eindigen.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep F EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Spanje
10
8
2
0
31-5
+26
26
2
Zweden
10
6
3
1
23-9
+14
21
3
Noorwegen
10
4
5
1
19-11
+8
17
4
Roemenië
10
4
2
4
17-15
+2
14
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.