Late strafschop brengt Ghana langs tiental Servië

Ghana heeft in het eerste duel uit poule D Servië met 1-0 verslagen. Acht minuten voor tijd besliste Asamoah Gyan het duel met zijn rake strafschop.

In het Loftus Versveld Stadium had Ghana een licht overwicht. Namens de Black Stars was Gyan gedurende de hele wedstrijd de gevaarlijkste man, toch duurde het tot de 84ste minuut voordat de aanvaller van Stade Rennes zijn twintigste interlandtreffer bij kon schrijven.

Aan de strafschop ging een compleet onnodige handsbal van Zdravko Kuzmanovic (foto) vooraf. De middenvelder van VfB Stuttgart verlengde een voorzet met de hand en zag arbiter Baldassi terecht naar de stip wijzen. De Serviërs, op dat moment al met tien man vanwege een tweede gele kaart voor Aleksandar Lukovic (Udinese), kregen het in de slotfase niet voor elkaar alsnog een gelijkspel af te dwingen.

Marko Pantelic, nog tot 1 juli onder contract bij Ajax, maakte in de eerste helft al na tien seconden de intenties van Servië duidelijk. De aanvaller schoot vrijwel direct na de aftrap richting doel, maar zijn poging zeilde naast.
<br /> Net als Servië toonde ook Ghana voor een driepunter te willen gaan. Na wat kleine mogelijkheden leek Gyan in de twintigste minuut een voorzet binnen te kunnen knikken, maar de spits kwam millimeters te kort. Naar mate het eerste bedrijf vorderde, verdween ook het venijn uit de aanvallen van beide ploegen.

Na rust maakte Ghana de fittere indruk. André Ayew, zoon van voormalig Ghanees topvoetballer Abédi Ayew Pelé, kopte in kansrijke positie naast en ook Gyan was dicht bij de openingstreffer. Een doelpunt hing in de lucht, maar leek uiteindelijk niet meer te gaan vallen.

Een kwartier voor tijd werd het overwicht van Ghana, met dank aan de Serviërs, groter. Eerst kreeg Lukovic rood na het onreglementair afstoppen van een doorgebroken speler en tien minuten later bleek de onnodige handsbal van Kuzmanovic doorslaggevend. Gyan schoot de strafschop snoeihard raak.

Het tiental van Servië kon uiteindelijk een nederlaag niet meer voorkomen. Gyan was zelfs nog dicht bij de tweede Ghanese treffer, maar de paal stond zijn voorlopige WK-topscorerstitel in de weg.

Vanavond begint om 20.30 uur het tweede duel in poule D. Duitsland neemt het dan op tegen het Australië van de Nederlandse bondscoach Pim Verbeek.