Late goal voorkomt zeldzaamheid als jaarafsluiter in Eredivisie

De laatste Eredivisie-wedstrijd in 2022 is in een gelijkspel geëindigd. Go Ahead Eagles was in eigen huis lang op weg naar een zeldzaam resultaat tegen Vitesse, maar vlak voor tijd dompelde Simon van Duivenbooden de thuisclub in rouw.

Go Ahead Eagles
2 - 2
Vitesse
Vitesse

De laatste keer dat Go Ahead een thuisduel met Vitesse winnend afsloot in de Eredivisie was op 24 februari 1980, toen Henk ten Cate nog als speler rondliep in Deventer. Het werd 42 jaar geleden 5-1, daarna won Go Ahead achtmaal op rij niet in eigen huis. Die reeks groeide zondagavond uit naar negen duels.

Philippe Rommens leek zich lang tot matchwinner te kronen, door in één duel zijn competitietotaal te verdubbelen. In de achtste minuut schoot hij raak uit een vrije trap en tien minuten later was het weer raak voor de middenvelder. Hij kreeg de bal voor de voeten en schoof strak raak in de linkerhoek. Vorig seizoen maakte Rommens in 34 duels twee goals.

Philippe Rommens juicht na zijn goal tegen Vitesse.

Vitesse stelde er in de eerste helft weinig tegenover, maar in de tweede helft kwam de uitclub sterker voor de dag. Dat kwam al vroeg tot uiting via de aansluitingstreffer van Matús Bero, die op stijlvolle wijze een voorzet verlengde. Kort na de 2-1 dacht Vitesse aanspraak te maken op een strafschop na hands van Evert Linthorst, maar na lang VAR-beraad werd de bal niet op de stip gelegd. Vitesse bleef drukken op de defensie van Go Ahead en dat leidde tot een late gelijkmaker. Van Duivenbooden schoot in de derde minuut van de extra tijd laag in voor de 2-2.

Zo sluit Go Ahead het jaar af met een domper, maar de club uit Deventer staat er met een elfde plek nog prima voor in de Eredivisie. Vitesse vindt zichzelf slechts twee punten boven de degradatiezone terug. Na de winterstop spelen Go Ahead en Vitesse tegen respectievelijk Fortuna Sittard en AZ.