Late goal Vinícius maakt PSV absolute winnaar van het weekend

PSV heeft geprofiteerd van de uitglijders van Ajax en Feyenoord. Na de moeizame zege op NEC hebben de Eindhovenaren de koppositie in handen gekregen.

N.E.C.
1 - 2
PSV
PSV

PSV incasseerde donderdag een flinke tik bij Real Sociedad, dat de Eindhovenaren dwong de ambities in Europa naar beneden bij te stellen. Trainer Roger Schmidt wilde niet te lang stil staan bij die nederlaag in Baskenland. De Duitser wilde vooruitkijken. 'We balen enorm van de uitslag van donderdag, maar het is belangrijk dat we ons herpakken.'

Dat beoogde herstel kreeg zondag extra betekenis en extra waarde. De eerdere wedstrijden op zondag brachten de focus meer op de Eredivisie en daarmee verdween de Europese deceptie verder naar de achtergrond. Want er gloorde een mooi einde aan de week. Zowel Feyenoord als Ajax leverde punten in, waardoor de koppositie voor het grijpen lag voor PSV. Een overwinning in De Goffert zou de Brabanders op de hoogste trede van het podium brengen.

Dat droombeeld vertroebelde na acht minuten. Joël Drommel verkeek zich op een vrije trap van Lasse Schöne. De PSV-doelman bokste de bal voor de voeten van Magnus Mattsson, die van dichtbij NEC op voorsprong schoot. De Eindhovense gasten maakten in de eerste helft te weinig indruk om aanspraak te mogen maken op de gelijkmaker. Alleen na een actie en scherpe voorzet van Cody Gakpo gloorde er hoop voor de Brabanders.

In de tweede helft vertoonde het spel van PSV enige verbetering. Maar het was maar zoeken naar het juiste gevoel om het heft in handen te kunnen nemen in de jacht op de overwinning. Dat NEC kort na rust via Jordy Bruijn een goede kans kreeg, vertelde het verhaal over het moeizame spel van PSV.

Na ruim een uur dacht PSV een welkome steun in de rug te krijgen in de vorm van de gelijkmaker. Op advies van de VAR ging er echter vanwege buitenspel een streep door de 1-1 van Ibrahim Sangaré, die van dichtbij de bal in het Nijmeegse doel had gewerkt.

De arbitrale beslissing dwong PSV meer risico's te nemen en de druk op te voeren, hetgeen zeker in het laatste kwartier leidde tot meer dreigende momenten voor het Nijmeegse doel. Sporadisch kwam NEC er nog uit, waarbij aanvaller Elayis Tavsan alleen voor Drommel naliet 2-0 te maken. In de tachtigste minuut moest de Nijmeegse ploeg de gelijkmaker incasseren. Invaller Yorbe Vertessen had met zijn rake kopbal het geluk dat de bal onderweg van richting werd veranderd.

Met spits Maxi Romero voor Jordan Teze werd de jacht op de verlossende tweede treffer van een extra impuls voorzien. Nota bene de Argentijnse invaller tekende met een uiterste inspanning voor de assist voor de 1-2 van Carlos Vinícius, waardoor PSV over Ajax en Feyenoord naar de eerste plaats wipte. De Eindhovenaren spelen over een week tegen RKC Waalwijk, waar de concurrenten elkaar treffen in De Kuip.