Langverwachte Champions League-rentree Feyenoord loopt uit op fiasco

De eerste Champions League-wedstrijd van Feyenoord in vijftien jaar is een grote deceptie geworden. Manchester City was woensdagavond in De Kuip veel te sterk voor de Rotterdammers: 0-4.

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst koos voor de kraker tegen City voor een gewijzigde formatie. Jeremiah St. Juste kwam de verdediging versterken, wat ten koste ging van Jens Toornstra. Michiel Kramer was in de spitspositie de vervanger van de geblesseerde Nicolai Jørgensen. Dat 5-2-3-systeem was een reactie op de ijzersterke opstelling van City.

Guardiola had namelijk bepaald geen B-ploeg geformeerd in De Kuip en daar hadden de Rotterdammers ook met de vernieuwde opstelling in de openingsfase geen antwoord op. De langverwachte Champions League-rentree van Feyenoord na een absentie van vijftien jaar begon dramatisch. John Stones kopte uit een voorzet van David Silva na 95 seconden richting de tweede paal. Tonny Vilhena bewaakte die hoek, maar liet de bal op zeer ongelukkige wijze door zijn benen glippen: 0-1.

Het sterrenensemble uit Manchester overrompelde de thuisploeg in de eerste minuten in De Kuip en deelde nog binnen de tien minuten de volgende dreun uit. Na een bijzonder vloeiende aanval gaf Kyle Walker voor op Sergio Agüero, die voor Eric Botteghin kwam en overtuigend raak schoot: 0-2. De Argentijn ontnam Feyenoord daarmee al praktisch alle hoop op een eventuele stunt.

Pas na die twee vroege tegentreffers meldde Feyenoord zich voor het eerst met de bal op de helft van City. Steven Berghuis nam het doel van de Engelsen van afstand onder vuur, maar de beste kans kwam in de 21ste minuut voor Kramer. De spits kreeg de bal na een snelle uitbraak van Jean-Paul Boëtius en haalde uit kansrijke positie uit, maar City-doelman Ederson tikte de bal in het zijnet.

Vier minuten later was het helemaal over en sluiten voor de thuisploeg. De Rotterdammers kregen de bal maar niet weg uit een corner en uiteindelijke was het Gabriel Jesus die de trekker overhaalde. De Braziliaan schoot raak uit de rebound na een schot van Benjamin Mendy: 0-3. Feyenoord wist de schade in het restant van de eerste helft te beperken en had zo vijftien minuten om de wonden te likken en te hergroeperen in de rust.

Van Bronckhorst zette in de pauze het een en ander om door Toornstra in te brengen voor Berghuis. Met die extra mankracht op het middenveld kreeg Feyenoord meer grip op het duel, al leidde dat niet direct tot grote kansen voor de Rotterdammers. City schakelde iets terug maar sloeg in de 63ste minuut wel weer dodelijk toe. Voor de derde keer in een uur tijd scoorden de Engelsen uit een korte corner.

Opnieuw had Feyenoord de organisatie niet op orde en opnieuw was het Stones die daarvan profiteerde. De centrumverdediger klopte Eric Botteghin in de lucht en kopte de 0-4 binnen. Typerend voor de Rotterdamse machteloosheid was een vrije trap van Toornstra, die een kwartier voor tijd uit zeer kansrijke positie mocht aanleggen. De middenvelder, die normaal zo makkelijk scoort in De Kuip, schoot de bal anderhalf meter over het Engelse doel.

Ook invalbeurten van de achttienjarige Dylan Vente en Sam Larsson konden geen verandering meer brengen in de stand, waardoor Feyenoord zijn Champions League-avontuur begint met een oorwassing. Dinsdag 26 september krijgen de Rotterdammers op bezoek bij Napoli kans op eerherstel. City ontvangt dan Shakhtar Donetsk, dat woensdag verrassend te sterk was voor Napoli.