Krul groeide uit tot WK-held door 'beetje Haagse Bluf'

Reacties

Voor Tim Krul was 2014 het jaar waarin hij tijdens de penaltyserie in de kwartfinale van het WK tegen Costa Rica als invaller uitgroeide tot held van Oranje. De doelman van Newcastle United spiegelde zich aan Edwin van der Sar, die in de Champions League-finale van 2008 ook tot matchwinner uitgroeide in de penaltyserie.

Krul groeide uit tot WK-held door 'beetje Haagse Bluf'

'Die blik in zijn ogen zal ik nooit meer vergeten. Dat zijn dé momenten', vertelt Krul maandag in het AD. Van der Sar bezorgde Manchester United destijds de Champions League door een penalty van Nicolas Anelka te pakken, Krul stopte zes jaar later in Salvador de strafschoppen van Bryan Ruiz en Michael Umaña.

Het verhaal over zijn onverwachte invalbeurt vertelde Krul vorige week al tegen de NOS. Wat toen buiten beschouwing bleef was de manier waarop hij de spelers van Costa Rica van hun stuk probeerde te brengen, door al gebarend en brabbelend op hen af te lopen voordat ze moesten aanleggen vanaf elf meter.

Krul had vooraf nog allerlei statistieken in zijn hoofd, maar die gooide hij na de eerste rake penalty van Celso Borges allemaal over boord. 'Vanaf dat moment ging ik volle bak mijn eigen ding doen. Beetje Haagse Bluf', noemt Krul het bijna een half jaar later. 'Dat komt dan vanzelf naar boven, zit in me. Je moet er staan, iets uitstralen. Ik weet niet meer precies wat ik heb gezegd. Het was in het Engels geloof, ik. Misschien heeft het geholpen, misschien niet.'

Krul haalde op 5 juli alles uit de kast. Zo zag Umaña, die uiteindelijk de uitschakeling van Costa Rica inleidde, de doelman van Oranje op zich af lopen en hard in zijn handen klappen. Het kwam Krul op kritiek van Oliver Kahn en Jean-Marie Pfaff te staan. Krul: 'Zij waren vroeger natuurlijk heilige boontjes… Wat een flauwekul. Het ging me om mijn land, dát moest door naar de halve finale. Maar pas later besef je wat er echt gebeurd is. Dat het toch ook niet zomaar een wedstrijdje was.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.