Krankzinnig doelpuntenfestival in Alkmaar levert geen winnaar op

AZ en FC Utrecht hebben zaterdag aan een waar spektakelstuk een punt overgehouden. Beide ploegen scoorden vijf keer in Alkmaar, maar konden de voorsprong gedurende de wedstrijd niet lang vasthouden. De Griekse spitsen Vangelis Pavlidis (AZ) en Anastasios Douvikas (FC Utrecht) waren samen goed voor zes treffers.

AZ
AZ
5 - 5
FC Utrecht
FC Utrecht

AZ liet zich in het eerste kwartier in het AFAS Stadion overrompelen door het Utrecht van trainer Michael Silberbauer. Vooral de Amerikaan Taylor Booth bleek aan de rechterflank een plaag voor AZ. Booth stond na een snelle counter aan de basis van de 0-1. Zijn voorzet kwam via de inglijdende rechtsback Yukinari Sugawara voor de voeten van Douvikas, die de score van dichtbij opende.

Vijf minuten daarna was het opnieuw raak via Douvikas. AZ-doelman Mathew Ryan keerde een schot van Booth en was in de rebound alert bij een inzet van Othmane Boussaid, maar op een derde Utrecht-poging, van Douvikas, had de Australische goalie geen antwoord. Utrecht zat na een kwartier op rozen in Alkmaar, maar de snelle voorsprong verdween ook weer als sneeuw voor de zon.

Griekse schiettent
Maxim Dekker leidde de comeback van AZ in door vanuit een onoverzichtelijke situatie voor het doel van Vasilios Barkas na een voorzet van Sugawara de 1-2 binnen te schuiven. Daarna was het de beurt aan Pavlidis om het heft in handen te nemen: de spits van AZ herhaalde het kunstje van zijn landgenoot bij Utrecht door binnen een paar minuten twee keer te scoren.

Pavlidis werd eerst na een half uur bediend door Tijjani Reijnders, die Jens Toornstra de bal ontfutselde. Pavlidis zag landgenoot Barkas redding brengen bij zijn eerste poging, maar in de rebound schoot hij via de paal hard raak. Drie minuten later haalde Pavlidis op aangeven van Djordje Mihailovic feilloos uit in de korte hoek: 3-2. Toen AZ de zaken op orde dacht te hebben, kwamen de gasten nog voor rust terug in de wedstrijd: Nick Viergever stond op de juiste plek nadat Douvikas een voorzet van Sean Klaiber met zijn hak verlengde. Voor het eerst sinds 2009 (NEC - FC Twente) scoorden twee teams in een Eredivisie-duel allebei drie keer voor rust.

Flipperkastvoetbal
Ook na de rust bleef het tempo hoog in Alkmaar, net als de amusementswaarde. AZ ontsnapte na een klein uur aan een nieuwe achterstand doordat Douvikas in buitenspelpositie scoorde, maar de Griekse goalgetter van de gasten maakte tien minuten larer alsnog zijn derde van de avond. Douvikas stond weer op de juiste plek bij een afgemeten voorzet van uitblinker Booth: 3-4.

Het antwoord van AZ liet niet lang op zich wachten. Reijnders vond invaller Mees de Wit in de zestien en hij maakte met rechts de vierde Alkmaarse treffer. Het scheelde vervolgens niet veel of Utrecht stond in no-time weer op voorsprong: een kopbal van Mike van der Hoorn kwam tegen de lat. Kort daarna ging een schot van Boussaid rakelings over het doel van Ryan.

Utrecht was dicht bij een vijfde goal, maar twaalf minuten voor tijd was het toch weer AZ dat de leiding pakte. Uit een voorzet van De Wit volleerde Pavlidis zijn derde doelpunt van de wedstrijd binnen. Net als zo vaak op deze bizarre avond, veranderde de stand weer snel. Douvikas stuurde Sander van de Streek diep en hij kopte de 5-5 langs Ryan. De doelpuntenmaker botste daarbij hard op Ryan, maar kon na een behandeling de wedstrijd vervolgen. Door het gelijkspel laat nummer twee AZ na de koppositie in ieder geval voor één dag over te nemen van Feyenoord.