Kosovo wint eerste duel sinds toetreding tot FIFA en UEFA

Kosovo heeft de eerste interland sinds de erkenning door zowel de UEFA als de FIFA winnend afgesloten. Faeröer werd in Frankurt met 2-0 verslagen. In Frankfurt zorgden Albert Bunjaku, niet te verwarren met bondscoach Albert Bunjaki, en Elbasan Rashani voor de treffers.

Kosovo wint eerste duel sinds toetreding tot FIFA en UEFA

Begin mei werd Kosovo tijdens het congres van de Europese voetbalbond in Boekarest officieel erkend (als 55ste land). Anderhalve week later gebeurde hetzelfde in Mexico-stad, waar de FIFA instemde met de toetreding van Gibraltar en Kosovo als 210de en 211de lid van de FIFA-familie.

Door de toetreding tot de UEFA zal Kosovo zeker deelnemen aan de EK-kwalificatiecyclus voor het toernooi van 2020. Omdat de loting voor de kwalificatieprocedure voor het WK van 2018 al achter de rug was toen het land erkend werd, is Kosovo nog wel in afwachting van een eventuele indeling voor de kwalificatie richting het WK in Rusland.

De plannen van Kosovo om toe te treden tot de FIFA en de UEFA zorgden de voorbije jaren al voor veel ophef. Aanvankelijk stond de FIFA in 2012 toe dat Kosovo oefenduels mocht spelen, maar die beslissing werd mede door een protest van de Servische voetbalbond teruggedraaid. Later stemde de FIFA toch weer in met oefenduels, alleen dan zonder volksliederen en het tonen van vlaggen. Inmiddels zijn die restricties niet meer van kracht en werd de eerste interland sinds de belangrijke beslissingen in mei dus in een zege omgezet. Overigens loopt er nog wel steeds een protest van Servië tegen dat besluit.

Ex-FC Twente-aanvaller Flamur Kastrati zwaait met de vlag van zijn land na de zege in Frankfurt.
Ex-FC Twente-aanvaller Flamur Kastrati zwaait met de vlag van zijn land na de zege in Frankfurt.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen