Koploper Twente dendert door, FC Den Bosch dreigt af te haken

FC Twente heeft vrijdagavond in de Keuken Kampioen Divisie tegen Helmond Sport gouden zaken gedaan in een speelronde waarin veel concurrenten punten verspeelden. FC Den Bosch ging verrassend onderuit tegen RKC Waalwijk.

FC Twente
FC Twente
4 - 1
Helmond Sport

FC Twente verloor sinds 30 november al niet meer in de competitie. Door zes zeges op rij was de koppositie gegrepen en de Tukkers toonden vrijdagavond opnieuw aan in grootse vorm te verkeren. Helmond Sport werd probleemloos aan de kant gezet. Tom Boere sloeg in de elfde minuut al vanaf de strafschopstip toe. Nacho Monsalve maakte later in de eerste helft uit een rebound de 2-0.

De avond werd alleen maar pijnlijker voor Helmond Sport, dat FC Twente eerder dit seizoen nog knap op een gelijkspel hield. De Brabanders probeerden in Enschede tevergeefs de schade te beperken. Aitor Cantalapiedra krulde de bal met zijn linker fraai in de verre hoek. Na de 3-0 van de Spaanse buitenspeler zorgde zijn landgenoot Monsalve met zijn tweede goal van de avond voor een nog hogere score. Diego Snepvangers redde de Helmondse eer door voor de 4-1 te zorgen. De ingevallen Oussama Assaidi liet in de slotfase nog na een doelpunt mee te pikken. De van knieproblemen teruggekeerde buitenspeler miste een strafschop.

RKC Waalwijk
2 - 1
FC Den Bosch

FC Den Bosch heeft voor de tweede keer op rij een dreun gekregen. In de vorige speelronde was FC Eindhoven met 2-0 te sterk en vrijdagavond kregen de Bossche titelambities opnieuw een knauw door een provinciegenoot. Dylan Seys schoot RKC in de negende minuut al op voorsprong. Die goal werd nog overschaduwd door het pareltje van Daan Rienstra vlak voor rust. De middenvelder liet Den Bosch-doelman Wouter van der Steen kansloos met een knal in de kruising.

Het was wachten op de reactie van FC Den Bosch en die bleef lang uit. De teleurstellende Vincent Vermeij werd naar de kant gehaald voor Rauno Sappinen en zonder de eerste spits kwam de uitploeg terug. Stefano Beltrame nam de bal direct op zijn schoen bij een afgeslagen corner en maakte zo met nog een kwartier te gaan de 2-1. Het slotoffensief van Den Bosch leverde echter niets meer op, waardoor de achterstand op FC Twente nu vier punten bedraagt voor de selectie van trainer Wil Boessen.

N.E.C.
N.E.C.
4 - 1
Jong FC Utrecht

Jong FC Utrecht had voor NEC op geen beter moment langs kunnen komen. Juist nu de crisis zo groot was in Nijmegen was de nummer negentien van de ranglijst de tegenstander. De thuisploeg speelde in de eerste helft al het chagrijn al van zich af. Winteraanwinst Ferdy Druijf benutte na een kwartier al een strafschop en Mike Trésor Ndayishimiye zorgde voor de 2-0. De door Dick Advocaat naar Jong FC Utrecht teruggestuurde Nick Venema deed nog wat terug voor de bezoekers, maar daarna ging het al snel opnieuw mis voor de beloftenploeg.

Druijff werd nog voor rust de held van de avond. Hij maakte zijn tweede en derde goal van de avond en hielp NEC zo in de eerste helft al in veilige haven met een 4-1 ruststand. In de tweede helft debuteerde de van SC Heerenveen overgekomen Jordy Bruijn nog bij de thuisploeg, maar dat was ook direct het schamele hoogtepunt na rust. Er werd niet meer gescoord.

FC Dordrecht
3 - 3
Jong Ajax
Jong Ajax

Door de bestuurlijke onrust van de laatste weken kon FC Dordrecht een sportieve opsteker wel gebruiken. Tegen Jong Ajax leek dat er lange tijd niet in te zitten. De bezoekers kwamen via Danilo Pereira in de zesde minuut al op voorsprong. Jeremy Cijntje zorgde nog voor de gelijkmaker, waarbij de van Feyenoord gehaalde Jari Schuurman de assist gaf. Vervolgens was het weer aan Jong Ajax, dat in een tijdsbestek van twee minuten twee keer toesloeg. Nicolas Kühn en weer Pereira zorgden ervoor dat het na 21 minuten al 1-3 stond. Geheel tegen de verwachting in kwam FC Dordrecht nog sterk terug. Het werd de avond van Schuurman. Na de aansluitingstreffer van Simon Power tekende de ex-Feyenoorder bij zijn debuut voor de gelijkmaker.

FC Volendam
FC Volendam
2 - 2
Sparta Rotterdam

Met drie zeges in de laatste vier duels leek FC Volendam juist net op te krabbelen, maar in de 23ste speelronde ging het opnieuw mis voor de ploeg van Hans de Koning. Met een van richting veranderd schot opende Laros Duarte in de derde minuut al de score voor Sparta. Het was voor de PSV-huurling zijn eerste goal sinds zijn terugkeer bij de Rotterdammers. De middenvelder uit de jeugdopleiding van Sparta had ook een aandeel in de 0-2. Uit een hoekschop van Duarte kopte Abdou Harroui vlak voor rust raak.

De wedstrijd draaide in de slotfase volledig om, tot grote frustratie van Henk Fraser. De Sparta-trainer zag zijn defensie eerst schutteren bij een actie van Rodney Antwi. De Volendam-aanvaller zorgde na zijn dribbel voor de 1-2. Het werd nog erger voor Fraser en de zijnen. Kevin Visser maakte vanaf de van het strafschopgebied in de 87ste minuut de 2-2.

Go Ahead Eagles
0 - 1
FC Eindhoven

FC Eindhoven bleek in Deventer stugger dan de klassering doet vermoeden. Een week na de stunt tegen FC Den Bosch kwamen de Eindhovenaren opnieuw uitstekend voor de dag. De bezoekers hadden in de eerste helft een kansenoverwicht, maar in de tweede helft werd Go Ahead Eagles sterker. De kansen van Go Ahead namen alleen maar toe na rood voor Siebe Van Der Heyden, maar kort na het wegsturen van de Belg braken de tien van Eindhoven juist de wedstrijd open. Elisha Sam zorgde voor de 0-1 en werd zo de matchwinner.

Roda JC Kerkrade
1 - 2
Almere City FC

De serie van Almere City FC mocht met recht een horrorreeks genoemd worden. Sinds 9 november was al niet meer gewonnen. Des te verrassender was het dat het elftal van Michele Santoni op voorsprong kwam in Kerkrade. Bram van Vlerken volleerde in de twaalfde minuut de 0-1 binnen. Damon zorgde met een kopbal acht minuten later al voor de 0-2. Mario Engels maakte uit een strafschop nog wel de aansluitingstreffer, maar verder dan dat kwam Roda niet, mede door een rode kaart voor Daniele Zotti vroeg in de tweede helft.