Koploper Cambuur in de fout, heldenrol Achahbar bij winnend NEC

SC Cambuur heeft vrijdagavond tegen verrassend puntenverlies geleden. De koploper van de Keuken Kampioen Divisie slaagde er niet in om te scoren bij Jong FC Utrecht. Sparta Rotterdam profiteerde niet; NEC heeft dankzij Anass Achahbar nu evenveel punten als Cambuur.

Jong FC Utrecht
0 - 0
SC Cambuur
SC Cambuur

De uitwedstrijd bij Jong FC Utrecht leek vooraf geen al te lastige opgave te zijn voor koploper Cambuur. De manschappen van René Hake begonnen echter niet goed en de thuisploeg was in de openingsfase de betere ploeg. Toch kwam Cambuur dicht bij een doelpunt, toen bij een inzet van Justin Mathieu de bal uit doelmond werd gehaald. Later in de eerste helft raakte diezelfde Mathieu de paal.

In de tweede helft voerde Cambuur de druk wat op. Er kwamen ook kansen, waarbij de grootste voor Emmanuel Mbende was. Zijn kopbal werd op de doellijn tegengehouden door Utrecht-doelman Thijmen Nijhuis, die zo voor een remise zorgde. Voor Cambuur betekent dit het tweede gelijkspel van het seizoen, na de 2-2 op de eerste speeldag tegen NEC. De ploeg van Hake is, samen met de Nijmegenaren, nog ongeslagen.

Helmond Sport
2 - 3
N.E.C.
N.E.C.

Achahbar opende vrijdagavond op geweldige wijze de score bij Helmond Sport - NEC. In de negentiende minuut gaf Brahim Darri de bal voor, maar Achahbar kreeg het speeltuig iets achter zich. De aanvaller loste dit op door te scoren met een geweldige omhaal (zie video onder). Toen Darri zelf een klein kwartier voor rust de 0-2 binnenschoot, leek NEC een zorgeloze avond tegemoet te gaan.

De spanning keerde echter al snel weer terug in de wedstrijd. Vier minuten na de goal van Darri veroorzaakte Lartey Sanniez een penalty, die werd benut door Furghill Zeldenrust. In de tweede helft schoot Zeldenrust ook de 2-2 binnen en dus moest NEC weer opnieuw beginnen. Achahbar voorkwam puntenverlies voor zijn ploeg, door na een lage voorzet zijn tweede van de avond te maken (2-3). NEC staat nu op gelijke hoogte met Cambuur: beide ploegen hebben veertien punten.

TOP Oss
TOP Oss
0 - 0
Sparta Rotterdam

Bij TOP Oss - Sparta Rotterdam ging het nauwelijks over voetbal. Na een indrukwekkend eerbetoon aan de slachtoffers van het spoordrama in Oss werd er afgetrapt en zagen de toeschouwers een eerste helft met nauwelijks kansen. Bart Vriends werd namens Sparta al in de derde minuut gevaarlijk, maar zijn poging achter het standbeen leverde geen goal op. De beste mogelijkheid van Oss voor rust kwam op naam van Bryan Smeets.

Ook in de tweede helft waren TOP en Sparta in evenwicht. Lars Veldwijk kopte uit een voorzet van Royston Drenthe net naast, Huseyin Dogan stuitte aan de overkant op Sparta-doelman Roy Kortsmit. Een vrije trap van Mohamed Rayhi werd stijlvol gekeerd door TOP-doelman Nick Olij en dus bleef het bij 0-0. Voor Sparta betekent dit de eerste keer sinds mei 1962 dat de ploeg in vijf opeenvolgende competitieduels de nul houdt.

Telstar
Telstar
1 - 3
FC Twente
FC Twente

FC Twente begon erg slecht aan het uitduel bij Telstar. Al in de vierde minuut werd Wout Brama afgetroefd in de lucht en tikte Shaquill Sno de 1-0 binnen. Het antwoord van Twente liet niet lang op zich wachten en vier minuten later stond het alweer gelijk, toen Tom Boere een voorzet van Aitor Cantalapiedra binnen kopte. Kort voor rust vonden de twee aanvallers elkaar opnieuw. Nu schoot Boere op aangeven van Cantalapiedra op de lat.

In de tweede helft hervatte Twente de jacht op de voorsprong en daar werden de Tukkers voor beloond. Een klein kwartier voor tijd schoot Jari Oosterwijk de 1-2 tegen de touwen. Twente verdedigde deze marge vervolgens met succes en in blessuretijd zorgde Rafik Zekhnini voor de beslissing, door de 1-3 in het Telstar-doel te krullen. Na zes wedstrijden staat Twente nu op dertien punten; één minder dan NEC en Cambuur.

FC Den Bosch
1 - 4
Almere City FC

Ook Almere City staat na zes speelronden op dertien punten. De ploeg van Michele Santoni won vrijdag met ruime cijfers van FC Den Bosch, dat al binnen tien minuten met tien man kwam te staan. Sam Kersten kreeg een directe rode kaart voor het neerhalen van Edoardo Soleri en veroorzaakte bovendien een strafschop. Niek Vossebelt opende tegen zijn oude club vanaf elf meter de score en legde daarmee de basis voor de ruime 1-4 overwinning.