Kopenhagen schakelt treurig Ajax uit

Ajax ging roemloos ten onder in de eigen Arena. De ploeg van coach Co Adriaanse verloor van FC Kopenhagen. De uitschakeling is terecht, want de Amsterdammers speelden een zeer bedroevende wedstrijd tegen de stugge Denen.

Hoe belangrijk is Rafael van der Vaart voor Ajax? Het achttienjarige talent van de Amsterdammers ontbrak donderdag in de Arena tijdens het tweede treffen met Kopenhagen, omdat hij in het eerste duel (0-0) tegen zijn derde gele kaart was aangelopen. Zonder de topscorer van de KPN Eredivisie slaagden de Amsterdammers er niet in ook maar één aanval uit te spelen, laat staan te scoren. Zo schakelde de nummer drie van Denemarken de Nederlandse koploper redelijk eenvoudig uit.

Kopenhagen speelde heel gedisciplineerd. Coach Hans Backe had al aangekondigd dat de druk bij Ajax zou liggen en dat de Amsterdammers moesten aanvallen. Eén ding klopte, de Deense ploeg leunde achterover en liet Ajax het spel maken. Maar daartoe bleek de thuisploeg niet in staat.

De enige ploeg die gevaarlijk was, was de regerend Deense kampioen. Al in de eerste minuut verscheen Sibusiso Zuma alleen voor doelman Fred Grim. De Zuid-Afrikaan faalde en schoot op Grim. Maar de Amsterdamse doelman moest vaker vrezen dan zijn collega Magnus Kihlstedt, want waar de Amsterdamse aanvallen stuk voor stuk smoorden in de Deense defensie, toonden Zuma en Heine Fernandez zich af en toe zeer gevaarlijk.

De beslissing viel uiteindelijk in de 83ste minuut. Waar beide ploegen op een verlenging (of zelfs strafschoppen) leken af te stevenen, gaf de thuisploeg knullig een vrije trap weg op de rand van het eigen strafschopgebied. Tot grote vreugde van Niclas Jensen, want de 27-jarige speler knalde de free kick hard en prachtig achter de kansloze Grim.

In de minuten die volgden kreeg Ajax nog één grote kans, maar de misser van Nikos Machlas bleek illustratief voor de Amsterdamse onmacht van donderdagavond. Alleen voor doelman Kihlstedt schoot de Griek vanaf twee meter recht op de keeper.