Koopzucht van Premier League-clubs: meer dan een miljard euro aan transfers

Reacties

De gevolgen van de coronacrisis waren bij de Premier League-clubs op de transfermarkt maar beperkt zichtbaar. Opnieuw hebben de Engelse clubs in Europa veruit het meeste uitgegeven.

Koopzucht van Premier League-clubs: meer dan een miljard euro aan transfers
© Pro Shots

De transferperiode eindigde in veel van de grote voetballanden maandagavond en dus is het tijd om de balans op te maken. In Engeland was het een van de rustigste Deadline Days in jaren, met slechts twaalf aankopen die door Premier League-clubs werden gedaan. Maar veel van het geld was eerder al uitgegeven.

De investeringsspecialisten van Carteret Analytics hebben de uitgaven van de Premier League-clubs op een rij gezet en komen tot de conclusie dat er 1,342 miljard euro is uitgegeven. Dat is gemiddeld meer dan 66 miljoen euro per club. Chelsea stuwde dat gemiddelde wel flink omhoog door meer dan 247 miljoen euro aan transfers uit te geven. Geen club in de Premier League gaf zoveel uit als de club van de steenrijke eigenaar Roman Abramovich. Chelsea-aanwinst Kai Havertz is met een transfersom van tachtig miljoen euro de duurste aankoop van de voorbije transferperiode in de Premier League.

In vergelijking met een jaar eerder is er maar 174 miljoen euro minder uitgegeven door de Engelse clubs op het hoogste niveau. De financiële impact van de coronacrisis valt dus mee. Althans, het is slechts beperkt terug te zien bij het uitgavenpatroon. In Engeland is momenteel een discussie gaande of de Premier League-grootmachten de clubs in het Championship, de League One en de League Two financieel uit de brand moeten in plaats van dat de kleinere clubs naar de overheid kijken voor steun. De transferuitgaven zullen de Premier League-clubs in ieder geval niet helpen bij die discussie.

Na de Premier League-clubs hebben de clubs uit La Liga het meeste uitgegeven. De Serie A staat op plek drie, met daarachter de Bundesliga, gevolgd door de Ligue 1.

De big spenders in de Premier League:

Club Uitgaven
1. Chelsea 247,2 miljoen euro
2. Manchester City 156,8 miljoen euro
3. Leeds United 105,2 miljoen euro
4. Tottenham Hotspur 98,4 miljoen euro
5. Arsenal 86,0 miljoen euro
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.