Kooplustig Ajax breekt tien jaar oud Eredivisie-record

Reacties

Met het aantrekken van Daley Blind heeft Ajax de transferuitgaven van deze zomer naar ruim veertig miljoen euro gebracht. Nooit eerder gaf een Nederlandse club zoveel geld uit in één transferwindow.

Kooplustig Ajax breekt tien jaar oud Eredivisie-record

Maandagavond laat maakte Ajax bekend dat de club een akkoord heeft bereikt met Manchester United over de transfer van Blind. De Amsterdammers betalen zestien miljoen euro voor de Nederlander, een bedrag dat via bonussen kan oplopen tot 20,5 miljoen. In dat geval is Blind de duurste aankoop uit de clubhistorie. Dat record stond op naam van Miralem Sulejmani, die in 2008 voor 16,25 miljoen euro overkwam van SC Heerenveen.

Na Perr Schuurs (2 miljoen), Hassane Bandé (8,25), Zakaria Labyad (6) en Dusan Tadic (11,4) is Blind de vijfde aanwinst voor het komende seizoen. Schuurs werd in de winter al gehaald en vervolgens een half jaar verhuurd aan Fortuna Sittard. De totale uitgaven voor deze transferzomer komen daardoor op 41,65 miljoen euro, een bedrag dat via de bonussen bij de transfers van Tadic en Blind nog kan oplopen tot 48,35 miljoen euro. Dat is meer dan alle andere Eredivisie-clubs bij elkaar opgeteld (29,62 miljoen).

Daarmee breekt Ajax het eigen clubrecord uit 2008 van meeste uitgaven in één transferperiode. Ook de andere Eredivisie-clubs gaven nooit zoveel geld uit in één window, zelfs niet in één seizoen (zomerse en winterse transferperiode bij elkaar opgeteld).

De opmerkelijke toename in de uitgaven van Ajax lijkt een logisch gevolg van de astronomische transferinkomsten van de afgelopen twee seizoenen. De laatste twee transferzomers ontving Ajax beide keren meer dan tachtig miljoen euro. De 81,2 miljoen van de zomer van 2017 was eveneens een Eredivisie-record.

Meeste uitgaven in één transferzomer

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

* kan via bonussen oplopen naar 48,35

Bedragen via Transfermarkt.de.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.