Koningskoppel Van Hooijdonk-Sarr maakt crisis bij Vitesse compleet

De crisis bij Vitesse is compleet. Na nederlagen tegen Feyenoord (2-5) en Excelsior (3-1) gingen de Arnhemmers zaterdag op pijnlijke wijze onderuit tegen SC Heerenveen: 0-4. Sydney van Hooijdonk was goed voor een hattrick, terwijl Amin Sarr eenmaal scoorde en drie assists gaf. Met nul punten uit drie duels en een doelsaldo van -9 staat Vitesse op de laatste plaats in de Eredivisie.

Vitesse
Vitesse
0 - 4
sc Heerenveen

Heerenveen kon als derde club ooit een Eredivisie-seizoen beginnen door driemaal met 0-0 gelijk te spelen, maar was ditmaal juist uiterst productief. Het eerste doelpunt viel al in de vijfde minuut. Na een verre inworp van Milan van Ewijk hield Amin Sarr de bal goed bij zich in het strafschopgebied. Onder druk van Enzo Cornelisse bediende hij Sydney van Hooijdonk, die eenvoudig wegliep bij Tomás Hajek en met een diagonaal schot debuterend Vitesse-doelman Kjell Scherpen passeerde.

Vitesse werd gaandeweg de eerste helft sterker. Een enorme kans bleek niet besteed aan Melle Meulensteen, die tot tweemaal toe faalde van dichtbij; doelman Andries Noppert wierp zich met succes voor de bal. Even daarna, in de 33ste minuut, vond Thomas Letsch het nodig om in te grijpen. De trainer van Vitesse voerde een aanvallende wissel door en verving Hajek door Mohamed Sankoh.

De thuisploeg was het tweede kwart van de wedstrijd de bovenliggende partij, maar incasseerde in de blessuretijd van de eerste helft het tweede doelpunt. Anas Tahiri lanceerde Sarr, die de weifelend uitgekomen Scherpen passeerde en er 0-2 van maakte. In de laatste twintig minuten van de wedstrijd sloeg Van Hooijdonk nog tweemaal toe. Beide keren was Sarr de aangever.

Op het randje van buitenspel maakte Van Hooijdonk van dichtbij de 0-3; nadat Sarr eenvoudig langs Cornelisse dribbelde, stelde hij zijn collega-aanvaller in staat er ook 0-4 van te maken. De vijfde treffer bleef Vitesse bespaard, want Mats Köhlert knalde van afstand op de paal. Vitesse liet zich naar de slachtbank leiden en stichtte zelf nauwelijks gevaar, waardoor Andries Noppert zijn doel voor de derde keer dit seizoen schoon hield. Heerenveen staat na drie duels op vijf punten.