Koning en Keizer van de clean sheet slaan weer toe: 'Dat doet wel wat met je'

Reacties

AZ-doelman Marco Bizot en collega Sergio Padt van FC Groningen zijn de keepers met de meeste clean sheets in het kalenderjaar 2019. Dat het onderlinge duel tussen AZ en FC Groningen zondagmiddag in 0-0 eindigde, was dan ook niet per se de verrassing van het jaar.

Koning en Keizer van de clean sheet slaan weer toe: 'Dat doet wel wat met je'

'Het is een bijzaak', zo stelde zowel Bizot als Padt na afloop voor de camera van FOX Sports. Bizot is met twaalf clean sheets in 2019 koploper in het keepersklassement. Padt volgt op plek twee met elf wedstrijden waarin hij zijn doel schoon hield. Ter vergelijking: Ajax-doelman Andre Onana hield vijf keer de nul in 2019 en PSV-doelman Jeroen Zoet zes keer. 'Het is een leuke statistiek en het doet wel wat met je, maar als we de komende drie wedstrijden met 5-1 winnen, loop ik net zo hard de polonaise', stelde Padt.

Padt en Bizot kennen een vergelijkbaar carrièreverloop. Beide keepers speelden in de jeugd bij Ajax, stonden eens in België onder de lat (Bizot bij KRC Genk, Padt bij AA Gent, red.) en net als Padt nu stond Bizot tussen 2012 en 2014 onder de lat bij FC Groningen. Padt was in 2014 zelfs de opvolger van Bizot als doelman van FC Groningen. Omgekeerd was Bizot juist de opvolger van Padt als derde doelman van Oranje.

Laatstgenoemde was het gevolg van het feit dat Padt zich in september 2018 misdroeg in een trein. 'De tweede helft van 2018 heb ik het even wat moeilijker gehad, iedereen weet waarom, maar dat heb ik inmiddels van me afgezet', aldus Padt. 'Ik probeer mijn oude niveau weer te halen en volgens mij haal ik dat. Sinds 2019 staat het defensief stabieler en we geven weinig weg. De ballen die er wel doorheen komen, probeer ik tegen te houden. Het gaat lekker en daar wil ik mee doorgaan.'

Als Padt zijn AZ-collega nog wil inhalen dit kalenderjaar, moet de 29-jarige doelman goed zijn best doen. AZ hield dit seizoen namelijk niet alleen de nul in de drie Eredivisie-wedstrijden, maar ook in de vier wedstrijden in de voorrondes van de Europa League. Bizot: 'Zeven keer gespeeld, zeven keer de nul. Dat is een leuk gegeven, maar ik had liever de drie punten gehad', luidde het cliché van de AZ-doelman. 'Als we de nul houden is dat fantastisch. Dat hebben we vandaag gedaan, maar daar schieten we niet zoveel mee op vandaag.'

'AZ mag van geluk spreken na remise tegen FC Groningen'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.