Komt na de hereniging met De Wolf ook de grote Kuip-droom van Lekbello nog uit?

Reacties

In een uitgebreid verhaal blikken we op VI PRO terug op het vorige bezoek van Feyenoord aan Tirana. Destijds was Partizan Tirana-doelman Artur Lekbello de hoofdrolspeler van het tweeluik. Over een band voor het leven.

Komt na de hereniging met De Wolf ook de grote Kuip-droom van Lekbello nog uit?

Vraag hem naar die ene avond in 1991 in De Kuip en zijn gemoedstoestand gaat van vrolijk naar weemoedig naar dankbaar. Eigenlijk hoef je hem er niet eens naar te vragen. 'Artur vertelt al dertig jaar over geen wedstrijd zó vaak als die tegen Feyenoord', zegt zijn vrouw Aida op een zonnige lentedag op een terras in Tirana. 'En dat terwijl hij bijvoorbeeld ook in Camp Nou heeft gespeeld. Niets is voor hem te vergelijken met zijn belevenissen in Rotterdam.'

Lekbello (op de foto boven tijdens het bezoek van VI) hoort het glimlachend aan. Uiterlijk is de cultheld van De Kuip niet veel veranderd. Kaal was hij destijds al en ook de zachtmoedige gelaatsuitdrukking en typerende snor zijn gebleven. Directeur rampenbestrijding is hij tegenwoordig, in zijn woonplaats Durrës, aan de Albanese kust. Een goede en verantwoordelijke baan, zeker rond de zware aardbeving van 2019. Maar daar wil Lekbello het helemaal niet over hebben deze middag.

Gaston Taument stuit op doelman Artur Lekbello.
Gaston Taument stuit op doelman Artur Lekbello.

Liever vraagt hij zijn Hollandse bezoek hoe het alle Feyenoord-spelers van toen vergaat. Na de opmerking dat John de Wolf nog steeds assistent-trainer is, en dus naar Tirana komt voor de Conference League-finale, veert hij verheugd op. 'Dat lijkt me zo prachtig, een paar van die jongens weer eens zien', zegt de nu 64-jarige. En dan, opeens: 'Wist je trouwens dat het schot van Peter Bosz van richting werd veranderd? Anders had ik die bal misschien óók kunnen pakken.'

Het had de heldenrol van de Partizan-doelman compleet gemaakt. Vanwege zijn spectaculaire reddingen en onorthodoxe uitstraling, ging Lekbello onder luid applaus van het Feyenoord-publiek het veld af. Nog eens extra in het zonnetje gezet door collega-keeper Ed de Goeij.

Na de wedstrijd was Lekbello een van de slechts vijf Albanese spelers die aanvankelijk terugkeerden naar hun geïsoleerde en straatarme vaderland. De rest vluchtte. 'Het risico dat ik mijn vrouw en dochters nooit meer zou zien was me te groot', zegt hij nu.

Daarna gaat hij in gedachten weer terug naar 2 oktober 1991. 'Wat me altijd is bijgebleven, was de geweldige reactie na afloop van de Feyenoord-supporters. Ooit hoop ik ze te kunnen bedanken. Wanneer ze straks naar Tirana komen, ga ik met iedere fan op de foto.' Als Lekbello even naar het toilet is, zegt zijn schoonzoon: 'Artur is te bescheiden om ernaar te vragen. Maar het is zijn grote droom ooit zijn vrouw en dochters De Kuip te laten zien.'

Eenmaal terug in Nederland bellen we Feyenoord-directeur Dennis te Kloese met dit verhaal. Die reageert meteen enthousiast en vraagt er volgend seizoen op terug te komen. Wordt vervolgd.

Of de grote droom van Lekbello uitkomt, moet nog blijken. In Tirana werd hij rond de Conference League-finale in ieder geval herenigd met De Wolf.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Lees hier het hele verhaal over het bezoek aan Tirana dat in 1991 zoveel indruk maakte op de Feyenoord-spelers.

Meer over het Conference League-avontuur van Feyenoord lezen? Bestel hier onze luxe Feyenoord-special. Als abonnee krijg je twintig procent korting en hoef je geen verzendkosten te betalen.

Nog geen PRO-abonnee? Word hier lid en krijg de special erbij!
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.