Koeman messcherp: 'Gemakzucht mag nu niet'

Reacties

Ronald Koeman waakt voor gemakzucht in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland van donderdag. De bondscoach van Oranje hoopt dat zijn spelers scherper voor de dag komen dan tot nu toe gebeurde tijdens de trainingen. Daarin moest hij namelijk enkele malen ingrijpen.

Koeman messcherp: 'Gemakzucht mag nu niet'
© Pro Shots
Nederland
Nederland
3 - 1
Noord-Ierland
Noord-Ierland

Koeman zat er tijdens de training van woensdagochtend bovenop bij zijn spelers. Na afloop legde hij tijdens het persmoment uit dat dat ook wel nodig was. 'Ik zag dat er gisteren en vanochtend momenten waren waarop het niet goed was. Waar dat aan ligt? Een korte voorbereiding, vermoeidheid. Ja, misschien ook gemakzucht', somde de bondscoach op.

Aan dat laatste stoort Koeman zich, mocht er werkelijk sprake van zijn. 'Daar is namelijk geen reden voor: we moeten ons nog plaatsen. We spelen in deze duels met Noord-Ierland om een EK-ticket, zo kun je het stellen. Dan is het pijnlijk als je niet honderd procent bent en niet het resultaat haalt dat je wilt', aldus Koeman.

Korte aanloop
De aanloop die Oranje kan nemen naar de eerstvolgende wedstrijd in de EK-kwalificatiereeks is dit keer maar kort. Zaterdag en zondag kwamen veel internationals nog in actie bij hun club, maandag had Koeman zijn spelersgroep compleet en donderdag staat de ontmoeting met de Noord-Ieren al op het programma.

Luxeprobleem Oranje: 'Nederland nu al één van de betere landen in Europa'

Toch begrijpt Koeman wel dat vermoeidheid een rol begint te spelen, ook al zijn alle 23 spelers fit. Ter illustratie schetste hij woensdag de veranderde situatie van Frenkie de Jong, die afgelopen zomer Ajax verruilde voor Barcelona. 'Hij kan niet, zoals voorheen, op maandagochtend om 12.00 uur in de auto stappen en van Amsterdam naar Zeist rijden.'

'Nu was het zo dat hij zondagavond nog speelde en waarschijnlijk pas tegen twee uur 's nachts sliep. Zo gaat dat. En om zeven uur kon hij het vliegtuig weer pakken naar Amsterdam. Maar dat geeft niet, daar word je een grote kerel van', glimlachte de bondscoach. Of de resultaten op de trainingen van invloed zijn op zijn basiself, sluit Koeman niet uit. Hij zei een gevoelsmens te zijn en te merken dat de basis en bank van Oranje dicht bij elkaar zitten.

'Ze moeten wakker zijn'
Volgens Koeman is het van belang dat Oranje niet te licht denkt over Noord-Ierland. 'Je moet als speler de motivatie met name uit jezelf halen. Je moet een EK willen spelen en zien dat je niet op honderd procent zit, niet het voetbal speelt dat je wilt en ruimtes weggeeft. We hebben de spelers zoveel mogelijk informatie gegeven over de te verwachten wedstrijd. Maar ze moeten wel wakker zijn.'

Dat Oranje favoriet is tegen de Noord-Ieren staat voor de bondscoach vast. 'We zijn beter dan de tegenstander van morgen: voetballend gezien en kwalitatief gezien. Dat wil niet zeggen dat het een gemakkelijke wedstrijd wordt. We hebben bij Noord-Ierland strijd en agressiviteit gezien. Maar wij zijn in staat om als team te zoeken en geduldig te zijn, dat is een zeer grote kwaliteit.'

EK-kwalificatie

Stand Groep C EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Duitsland
8
7
0
1
30-7
+23
21
2
Nederland
8
6
1
1
24-7
+17
19
3
Noord-Ierland
8
4
1
3
9-13
-4
13
4
Wit-Rusland
8
1
1
6
4-16
-12
4
5
Estland
8
0
1
7
2-26
-24
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.