KNVB wilde bekerfinale verzetten om rekening te houden met Ajax

Reacties

De KNVB heeft in een uitgebreid statement op de website uitgelegd waarom het heeft besloten alvast enkele wijzigingen door te voeren in het speelschema van de Eredivisie wegens een eventuele halvefinaleplaats van Ajax in de Champions League. De voetbalbond probeerde zelfs de bekerfinale, waarin de Amsterdammers tegen Willem II spelen, te verplaatsen.

KNVB wilde bekerfinale verzetten om rekening te houden met Ajax

'We hebben in overleg met de autoriteiten zorgvuldig alle scenario’s bekeken om de benodigde minimale ruimte te kunnen creëren tussen de wedstrijden die Ajax in korte tijd moet afwerken. Niet als eerder met de insteek om Ajax de optimale ruimte te geven, maar in dit geval om de wedstrijden überhaupt te kunnen spelen', zegt Jan Bluyssen, manager competitiezaken, over de wijzigingen in speelronde 31 en 32 van de Eredivisie.

De aanpassingen in het speelschema zijn noodzakelijk omdat het uitduel van De Graafschap met Ajax op zondag 28 april tijdens de voorlaatste speelronde moet worden verplaatst naar vrijdag 26 april als de Amsterdammers in actie komen in de CL-halve finale (heenduel: 30 april). Als de KNVB dit pas zou doen na de return in Turijn van 16 april, zou er volgens de voetbalbond te weinig tijd zijn om nog veranderingen door te voeren.

Bekerfinale
'De vereiste ruimte tussen wedstrijden bedraagt volgens UEFA- en KNVB-bepalingen minimaal twee volle etmalen. Nadat twee serieuze opties om de TOTO KNVB-bekerfinale te verzetten waren gestrand, kwamen we uit bij het huidige scenario, waarin niet alle wedstrijden uit de voorlaatste speelronde tegelijkertijd worden afgewerkt. Het liefst hadden we dit voor fans en de clubs voorkomen, maar andere opties waren er niet', zegt Bluyssen.

Dat dit noodzakelijk was, had de KNVB niet op gerekend. 'Al in een vroeg stadium zijn de clubs, de commissie competitie en openbare orde en wijzelf akkoord gegaan met het inplannen van competitiewedstrijden op 28 april, de dag na Koningsdag, en de bekerfinale op 5 mei, Bevrijdingsdag. Het scenario dat een van de bekerfinalisten ook de halve finale van de Champions League zou spelen, werd als minimaal ingeschat, maar is uitgekomen.'

En dus werden er in totaal vijf wijzigingen doorgevoerd in het speelschema van de Eredivisie. 'Dat deze situatie nu voorkomt, is fantastisch voor het Nederlandse voetbal, maar bood ons ook de nodige uitdagingen. Vanwege het tijdspad zijn de wijzigingen in speelronden 31 en 32 al definitief, de wijziging in speelronde 33 wordt alleen doorgevoerd als Ajax zich plaatst voor de halve finale van de Champions League', besluit Buyssen.

wijzingen speelschema eredivisie

Speelronde 31 Oud Nieuw
Groningen-Ajax 21-apr 14.30 20-apr 18.30
Feyenoord-AZ 20-apr 19.45 20-apr 20.45
Speelronde 32 Oud Nieuw
Ajax-Vitesse 24-apr 20.45 23-apr 20.45
AZ-Heracles 23-apr 20.45 23-apr 19.45
NAC-Feyenoord 24-apr 18.30 24-apr 20.45

Ajax speelt op woensdag 10 en dinsdag 16 april tegen Juventus in de kwartfinale van de Champions League. De eventuele wedstrijden in de halve finale staan gepland op dinsdag 30 april en woensdag 8 mei. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.