KNVB stelt premies Oranje-vrouwen gelijk aan mannen: 'Historische stap'

Reacties

De Oranje-vrouwen ontvangen vanaf 1 juli dezelfde oranjepremies van de KNVB als de mannen. Dat laat de voetbalbond maandag weten. De nieuwe collectieve samenwerkingsovereenkomst treedt in werking met terugwerkende kracht en gaat komend seizoen in.

KNVB stelt premies Oranje-vrouwen gelijk aan mannen: 'Historische stap'
© Pro Shots

De KNVB en de Oranje-vrouwen werkten vanaf 2019 toe naar een nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Binnen de premies vallen onder andere naam- en portretrechten en de inzet voor het maken van nieuw foto- en videomateriaal van de speelsters. De KNVB hoopt in de toekomst ook de externe vergoedingen voor de vrouwen die direct 'uit de markt' moeten komen (via o.a. FIFA, UEFA, tv-rechtenhouders) fors te verhogen.

Jan Dirk van der Zee, directeur KNVB en verantwoordelijk voor vrouwenvoetbal: 'We hebben hier met elkaar hard naar toegewerkt en nu is het een historische stap voor het Nederlandse vrouwenvoetbal. De winst van WEURO 2017, een finaleplaats op het WK 2019 en deelname aan de Olympische Spelen van Tokio. De OranjeLeeuwinnen zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse voetballandschap. We willen dat met deze belangrijke stap ook benadrukken.'

Vivianne Miedema toont zich erg gelukkig met de samenwerkingsovereenkomst: 'Ik ben de KNVB heel dankbaar dat we dit voor elkaar gekregen hebben en op deze manier met elkaar een grote stap kunnen zetten naar een gelijkwaardige waardering voor zowel mannen als vrouwen die uitkomen voor Oranje. Het is daarnaast niet alleen een mooie erkenning voor ons als huidige groep, het is een belangrijk maatschappelijk signaal en we hopen ook dat we hierdoor deuren openen voor de toekomstige Oranje-speelsters.'

Met dezelfde premies voor mannen en vrouwen trekt de KNVB de lijn door van professionalisering en een gelijkwaardige behandeling van het mannen- en vrouwenelftal. Dat resulteerde eerder al in de uitbreiding van faciliteiten en de staf, de op de vrouwen toegesneden kleding en campagnes. Nu komt daar dus een verhoging voor de inzet van speelsters voor commerciële doeleinden bij.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.