KNVB en Eredivisie sturen brandbrief naar UEFA

Reacties

De KNVB en de Eredivisie CV hebben de UEFA laten weten niets te zien in de beoogde hervormingen van de Champions League en Europa League vanaf 2024. Samen met een groep topclubs presenteerde de Europese bond onlangs plannen voor een systeem met promotie en degradatie.

KNVB en Eredivisie sturen brandbrief naar UEFA

Volgens die voorstellen zouden er vier poules van acht komen. In elke groep kwalificeren de beste zes zich voor de Champions League van het volgende seizoen. De zwakste twee degraderen. Dat zou betekenen dat 24 van de 32 deelnemers ook het jaar erna - ongeacht hun prestaties in de nationale competitie - mogen meedoen aan het miljardenbal. Aangezien ook de vier halve finalisten van de Europa League zouden promoveren, blijven er nog maar vier tickets over die zijn te verdienen met goede prestaties in de nationale competitie.

Sinds de UEFA de eerste schetsen heeft gepresenteerd komen er overal uit Europa verontwaardigde en afkeurende reacties. Onder meer de Premier League en de Bundesliga kwamen al met een unaniem statement waarin ze hun afkeer van de plannen uitspraken. Zij voorzien een devaluatie van de competities als daar bijna geen toegangsbewijzen te verdienen zijn voor de Europese toernooien. In Spanje begon La Liga - met uitzondering van Barcelona en Real Madrid - een felle oppositie. Nu hebben ook de KNVB en de Eredivisie CV gezamenlijk een brief gestuurd naar de UEFA.

'Wij steunen het voorstel niet', stellen Eric Gudde (directeur KNVB), Gijs de Jong (secretaris-generaal KNVB) en Mattijs Manders (directeur Eredivisie CV). Ze geven daarvoor twee redenenen aan. 'Ten eerste zullen deze plannen de sportieve ongelijkheid verder aanwakkeren in plaats van de sportieve balans herstellen. De tweede reden is dat dit voorstel onze nationale competitie en bekertoernooi zal verzwakken.'

Volgens de brief zijn de plannen 'een grote stap naar een gesloten model, terwijl wij er sterk in geloven dat het succes van het Europese voetbalmodel is gestoeld op kansen voor iedereen'. Verder laten de bond en de Eredivisie weten: 'Wij geloven dat verandering noodzakelijk is, maar niet in deze richting. We vragen de UEFA dan ook vriendelijk om andere mogelijkheden in overweging te nemen, zoals grensoverschrijdende competities, om te werken aan een duurzame toekomst voor het voetbal in Europa.'

Het omstreden voorstel van de UEFA kwam tot stand na onderhandelingen met het verbond van Europees spelende clubs; de European Club Association (ECA). Ook binnen die organisatie zijn de meningen verdeeld. Een aantal grootmachten onder leiding van Juventus is voortrekker, maar veel subtopclubs zijn juist tegen omdat zij de kansen op deelname aan de Champions League zien slinken. Ajax neemt een saillante positie in. Edwin van der Sar is als vicevoorzitter van de ECA dicht betrokken bij de beleidskeuzes en nam op de laatste persconferentie van de ECA ook geen afstand van de plannen, maar de Amsterdammers hebben zich nu wel geconformeerd aan deze brief van de KNVB en Eredivisie.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.