Knotsgekke topper tussen PSV en Feyenoord eindigt in Eindhovens voordeel

PSV en Feyenoord hebben zondagmiddag een weergaloze topper op de mat gelegd. In Eindhoven was het juist door een foutenfestijn een aantrekkelijke wedstrijd, waarin de thuisclub aan het langste eind trok.

PSV
PSV
4 - 3
Feyenoord
Feyenoord

Feyenoord had niet lang nodig om de topper open te breken, Oussama Idrissi opende al in de derde minuut de score na balverlies van Philipp Max. Het bleek het begin van een knotsgekke topper, waarin het spel én het scoreverloop op en neer golfden.

In Eindhoven moest trainer Ruud van Nistelrooij de niet geheel fitte Anwar El Ghazi vervangen in de spits, Xavi Simons schoof vanaf het middenveld door en daardoor kwam er voor Guus Til een plek op dat middenveld vrij. Achterin kreeg Jarrad Branthwaite het vertrouwen en de verdediger betaalde dat uit door de gelijkmaker voor zijn rekening te nemen. Als een volleerd spits tikte hij knap binnen bij de eerste paal na een corner.

Feyenoord begon ongewijzigd aan het duel met PSV, de donderdag ervoor hadden de basisspelers immers erg veel indruk op trainer Arne Slot gemaakt door Sturm Graz met 6-0 te verslaan. PSV kwam donderdag niet in actie, het duel met Arsenal werd uitgesteld na het overlijden van Queen Elizabeth.

Cody Gakpo is de MVP van de Eredivisie, niemand was vaker dan hij rechtstreeks betrokken bij doelpunten.

Met wat extra trainingsuren achter de rug ging PSV tegen Feyenoord op zoek naar de eerste voorsprong van de dag en die kwam er ook. In de 25ste minuut werd Cody Gakpo vrijgespeeld door Xavi Simons en de aanvoerder van de Eindhovenaren werkte binnen. Gakpo, die ook al de assist op de 1-1 leverde, stelde aan het begin van de tweede helft ook Guus Til in staat om te scoren. Daarvoor was Feyenoord echter ook trefzeker via Danilo, die profiteerde van slecht uitverdedigen bij Armando Obispo. Daarvoor was PSV-keeper Walter Benítez al in de fout gegaan tijdens een uittrap.

Zo stond het kort na rust 3-2, maar uiteraard was dit niet de eindstand in dit knotsgekke duel. Terwijl PSV aandrong, maakte Orkun Kökçu op knappe wijze gelijk in het Philips Stadion. Met een lichaamsschijnbeweging schudde hij Til van zich af, waarna hij (via het lichaam van Branthwaite) de rechterhoek vond. Daarvoor had Slot in één wisselbeurt zijn volledige aanvalslinie gewisseld.

Drie doelpunten waren niet voldoende voor Feyenoord.

De mooie goal van Kökçü leverde Feyenoord uiteindelijk niets op, want het duel kreeg een passend slot met een late goal. Zeven minuten voor tijd won Obispo met gevaar voor eigen leven zijn kopduel na een corner, die achteraf gezien nooit gegeven had mogen worden. Uit de beelden bleek dat Marcus Pedersen niet de speler was die de bal het laatst raakte. De hoekschop werd toch gegeven én binnengewerkt door Obispo, waardoor Oranje-afvaller Justin Bijlow voor de vierde keer moest vissen. Obispo werd tijdens zijn actie hard geraakt op zijn hoofd en moest na zijn winnende doelpunt het veld verlaten.

Het feestje na de overwinning vierde Obispo dus vanaf de zijkant, het is voor het eerst sinds 2018 dat PSV een wedstrijd tegen een andere club uit de traditionele topdrie wint. De thuisclub gaat over Feyenoord heen op de ranglijst en staat op de tweede plek met eenzelfde aantal punten als koploper Ajax. De Amsterdammers komen zondagmiddag nog in actie tegen AZ.