Knotsgekke Limburgse derby begint én eindigt met vuurwerk

De Limburgse derby tussen Roda JC en MVV Maastricht heeft wonderwel geen winnaar opgeleverd. In de negentigste minuut stond MVV nog met 0-2 voor, maar na het laatste fluitsignaal hadden de Limburgse clubs allebei één puntje.

Roda JC Kerkrade
2 - 2
MVV Maastricht

De Limburgse derby werd in de openingsfase direct ontsierd door misdragingen van de thuissupporters. Al binnen een minuut legde arbiter Pol van Boekel het spel stil. Supporters van Roda JC staken massaal vuurwerk af met hevige rookontwikkeling tot gevolg. Omdat de rook door de wind snel wegtrok, werd het spel al snel hervat, maar na ruim een kwartier stak het thuispubliek wéér vuurpijlen en rookbommen af. De wedstrijd lag nadien bijna een halfuur stil en Van Boekel waarschuwde dat de wedstrijd definitief gestaakt zou worden als er wéér vuurwerk afgestoken zou worden.

Na de tweede onderbreking focuste het publiek zich op het voetbal. Bijkomend nadeel van de misdragingen was dat de wedstrijd daarna minder aantrekkelijk was dan vóór de tweede onderbreking. Joshua Holtby zag namens MVV zijn goal afgekeurd worden, omdat Joeri Schroijen had geduwd.

Schroijen maakte dat in een vermakelijke tweede helft echter helemaal goed. Ruim twintig minuten voor tijd maakte hij de openingsgoal door een voorzet van Thijmen Goppel binnen te werken. Dat het daarna nog lang 0-1 bleef, was wonderlijk te noemen. Binnen twee minuten na de 0-1 kregen Roland Alberg namens Roda JC en Holtby namens MVV twee enorme kansen. Alberg zag zijn poging van héél dichtbij over getikt worden door Nigel Bertrams en Tom Muyters keerde de kopbal van Holtby ternauwernood.

MVV leek twee minuten voor tijd de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Koen Kostons produceerde met een weergaloos stiftje de 0-2. De beslissing. Toch? Niets bleek minder waar. Schroijen gaf Roda JC weer wat hoop met een zeer slechte terugspeelbal. Alberg kwam ertussen en maakte de 1-2 in de laatste minuut van de officiële speeltijd.

Knotsgek met een hoofdletter K. Zo mocht de slotfase definitief bestempeld worden toen nog geen minuut later ook de 2-2 viel. Bertrams verzuimde de bal te vangen en de bal kwam precies voor de voeten van Ike Ugbo. De spits van Roda JC ramde de bal tegen de touwen en voorkwam daarmee de eerste zege van MVV in Kerkrade sinds september 1991.