Knappe zege van scherp Feyenoord op Borussia Dortmund

Feyenoord heeft zaterdag een goede indruk gemaakt in de oefenwedstrijd tegen Borussia Dortmund. De ploeg van Dick Advocaat was in het toernooi om de Cup of Traditions met 1-3 te sterk voor de nummer twee van het afgelopen Bundesliga-seizoen, die toch met enkele grote namen aantrad. Justin Bijlow keerde in blessuretijd een penalty van Erling Haaland.

Dortmund won eerder op de zaterdag al met 1-5 van MSV Duisburg en verscheen tegen Feyenoord met onder meer Roman Bürki, Axel Witsel, Emre Can, Julian Brandt en Haaland aan de aftrap. Ook Felix Passlack had een basisplaats bij Dortmund: de back speelde vorig seizoen nog op huurbasis voor Fortuna Sittard. Aan de kant van Feyenoord was captain Steven Berghuis er nog altijd niet bij.

Feyenoord kreeg in de oefenwedstrijd (die twee keer een halfuur duurde) zeker niet kans na kans, maar was erg effectief met de mogelijkheden die het kreeg en nam een indrukwekkende 0-3 voorsprong. De Rotterdammers kwamen na ruim twintig minuten op voorsprong, na een knap uitgespeelde aanval. Jens Toornstra stuurde Mark Diemers weg en hij zette Nicolai Jørgensen voor Bürki. De Deen rondde beheerst af.

Kort hierna viel ook meteen de 0-2. Eric Botteghin stond bij een corner helemaal vrij en kopte raak. Dortmund zette hier niet bijster veel tegenover en werd na de onderbreking ook niet veel gevaarlijker. Feyenoord hield de Duitsers zonder al te veel moeite van het eigen doel weg en liep uit naar 0-3. Door goed druk zetten werd de bal veroverd op het middenveld, waarna de steekpass van Orkün Kokcü en de afronding van Jørgensen perfect waren.

Kansen voor Jørgensen om zijn hattrick compleet te maken volgden, maar deze waren niet aan de spits besteed. Dortmund ontsnapte zo aan een ruimere nederlaag en Witsel kon met een volley, nadat hij helemaal was vrijgelaten, de Duitse eer redden. Vervolgens hoopte Dortmund de schade nog wat minder groot te kunnen maken.

In blessuretijd kreeg Haaland dé kans om er nog 2-3 van te maken. De spits mocht aanleggen voor een bijzonder gemakkelijk gegeven strafschop, na een licht duwtje van Diemers. Bijlow wist de penalty van Haaland echter te keren en dus won Feyenoord met 1-3. Om 18.00 uur komt de ploeg van Advocaat opnieuw in actie: dan is Duisburg, de gastheer van dit oefentoernooi, de tegenstander. Bij een gelijkspel wint Feyenoord de Cup of Traditions.