Kleedkamerhumor bij PEC na 'echte spitsengoal' van Clement

Tevredenheid overheerst bij PEC Zwolle na het 1-1 gelijkspel tegen AZ van zaterdagavond. De Zwollenaren kwamen vooral in de eerste helft goed voor de dag en snoepten de Alkmaarders daardoor voor de tweede keer dit seizoen punten af.

Stegeman koos tegen AZ voor een variant met Pelle Clement in de spits. De 24-jarige Amsterdammer staat normaal op het middenveld of hangend aan de zijkant, maar bewees al na negen minuten dat er ook een goalgetter in hem schuilt. Na een pass van Eliano Reijnders kwam hij goed voor zijn man en gleed hij de 1-0 binnen.

'Ik kreeg in de kleedkamer zelfs een compliment van Reza, die in mijn ogen wél een pure spits is. Hij zei: "Een échte spitsengoal. Ik zag je afwerken voor de wedstrijd, toen had ik er niet zoveel vertrouwen in, maar die goal is een groot compliment waard"', lacht Clement, die een jaar of vier geleden ook weleens in het centrum van de aanval stond.

'Ik heb bij Jong Ajax inderdaad ook wel in de spits gespeeld, met hetzelfde idee: een extra middenvelder creëren. Maar dat was ook omdat Appie, Frenkie en Donny op het middenveld stonden, dan ga je niet tegen de trainer zeggen dat jij daar hoort te spelen. Ik geloof wel heel erg in het idee van een extra middenvelder creëren, zodat de verdedigers keuzes moeten maken. Leuk dat het werkte', zegt de doelpuntenmaker.

Het lukte PEC uiteindelijk niet om de overwinning over de streep te trekken. AZ zette de thuisploeg in de tweede helft steeds verder onder druk en haalde uiteindelijk via Fredrik Midtsjø de trekker over. Daarna vocht PEC zich wel naar een remise. 'Een punt is fair, we hadden niet meer verdiend op basis van de tweede helft, daar moet je eerlijk in zijn', vindt Clement. 'Maar de achterhoede verdient een groot compliment, want echt megagrote kansen hebben we niet weggegeven.'

Het oordeel van de trainer
John Stegeman was het daarmee eens. De trainer stond de pers met een schorre stem te woord, hij stond zijn ploeg langs de lijn immers fanatiek naar voren te schreeuwen. 'Tegen AZ moet je echt druk zetten, want als je ze laat voetballen, is het gewoon heel erg moeilijk', legt hij uit.

'We hebben afgelopen week veel getraind op het verdedigen van hun manier van aanvallen. Dat hebben we hartstikke goed gedaan, vind ik. In de tweede helft misschien wat minder, maar AZ is aan de bal ook gewoon erg goed. Ik ben heel blij, want ik vind dat we de tweede helft echt geknokt hebben. Natuurlijk wil je dominanter zijn, maar ik vind het knap hoe we overeind zijn gebleven', aldus de tevreden trainer.