AZ wordt te laat wakker en morst ook in 2021 kostbare punten

Net als eerder dit seizoen is er geen winnaar gekomen bij het duel tussen PEC Zwolle en AZ. De vroege voorsprong was voor de thuisploeg, terwijl de Alkmaarders ondanks een veldoverwicht in de tweede helft tot hun eigen frustratie weer genoegen moesten nemen met slechts een punt.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
1 - 1
AZ
AZ

Voor PEC was het niet alleen het eerste onderonsje van het jaar 2021, maar betekende het ook de start van de afscheidstournee van trainer John Stegeman. In de winterstop werd bekend dat het aflopende contract van de oefenmeester niet wordt verlengd, maar voordat beide partijen afscheid van elkaar nemen, zal Stegeman eerst het seizoen met PEC nog tot een goed einde moeten brengen.

Meevaller in dat opzicht voor Stegeman was dat hij weer de beschikking had over Pelle Clement, die de voorbije maanden geplaagd werd door blessureleed. Voor de winterstop maakte hij zijn rentree en tegen de Alkmaarders werd hij fit genoeg geacht om in de basis te starten. Stegeman zou geen spijt krijgen van het terug laten keren van Clement op de spitspositie. Bij Jong Ajax speelde hij daar af en toe, maar in Zwolle werd hij weer voornamelijk gebruikt als middenvelder.

Verleerd was de gelegenheidsspits het niet, want na tien minuten bracht Clement de Blauwvingers op voorsprong met een waar spitsengoaltje. Hij deed dat op aangeven van Eliano Reijnders, die daarmee een goede start kende van de strijd met broer Tijjani, die een basisplaats had bij AZ. Het elftal van Pascal Jansen moest op jacht, het liefst naar twee goals, want met een nieuw gelijkspel zou zijn ploeg weinig opschieten op de ranglijst.

Na rust veranderde de wedstrijd - bij nog altijd een 1-0 tussenstand - steeds meer in eennrichtingsverkeer. De thuisploeg probeerde de krappe voorsprong over de streep te trekken en hield de rijen gesloten, maar was kansloos toen Fredrik Midtsjø met een bekeken afstandsschot voor de gelijkmaker tekende. AZ, gesterkt door de treffer, wilde meer en was daar heel dichtbij, toen PEC-doelman Michael Zetterer wederom verschalkt leek te worden door een schot van afstand. De vrije trap van Teun Koopmeiners spatte echter uiteen op de lat, waardoor beide ploegen net als eerder dit seizoen het veld afstapten met een 1-1 stand op het scorebord.

Daar zal met name AZ, na een goede reeks voor de winterstop, het meest ontevreden mee zijn gezien de tweede helft. PEC pakt een verdienstelijk punt, de achtste van het seizoen alweer, maar moet als het omhoog wil kijken op de ranglijst wel meer wedstrijden gaan winnen.