Aston Villa speelt, mede dankzij Jack Grealish, ook volgend seizoen in de Premier League. Voor Watford en AFC Bournemouth wacht een seizoen in het Championship.

West Ham United
1 - 1
Aston Villa
Aston Villa

Voor Aston Villa was de boodschap kraakhelder. Als de club van Anwar El Ghazi, die op de bank startte, de uitwedstrijd tegen West Ham United zou winnen, zou handhaving in de Premier League vrijwel zeker zijn. In dat geval zou Watford namelijk een heel grote overwinning op Arsenal nodig hebben om nog over Aston Villa heen te wippen. El Ghazi zag vanaf de bank echter niet de meest kansrijke wedstrijd van het Premier League-seizoen. Michail Antonio kreeg de eerste kans voor West Ham United terwijl aan de andere kant Mbwana Samatta en Grealish hun kansen kregen op de openingsgoal. Goals vielen er echter niet in de eerste helft.

Terwijl ze bij Watford en AFC Bournemouth van harte hoopten op een goal van West Ham United, kreeg die ploeg ook in de tweede helft nauwelijks kansen. Manuel Lanzini mocht wel een vrije trap nemen op een heel gevaarlijke plek, maar zijn poging was even futloos als het spel van West Ham United.

Vijf minuten voor tijd leek Aston Villa handhaving definitief veilig te stellen. Nota bene Grealish, aanvoerder én kind van de club, zorgde voor de 0-1 voor de ploeg van coach Dean Smith. Grealish mocht daarvoor wel Lukasz Fabianski bedanken. De Poolse doelman verslikte zich lelijk in de poging van Grealish, die daarmee de heldenrol op zich leek te nemen.

Diezelfde Grealish had echter ook meteen een rol bij de gelijkmaker van West Ham United. Andriy Yarmolenko schoot een minuut later de bal op doel en via Grealish belandde de bal in het net: 1-1, tevens de eindstand. En dus werd met spanning gewacht op het eindsignaal bij Arsenal - Watford.

Arsenal
Arsenal
3 - 2
Watford
Watford

Watford, dat vooraf aan de wedstrijd even veel punten als Aston Villa had, wist eigenlijk bij de rust al dat degradatie nagenoeg een feit was. Watford, dat coach Nigel Pearson twee speelrondes voor het einde ontsloeg en daarvoor veel kritiek kreeg, stond na de eerste helft al op een 3-1 achterstand op bezoek bij Arsenal. The Gunners konden via de competitie geen Europees voetbal meer halen, mits Wolverhampton Wanderers de Europa League niet wint, en hopen volgende week via de FA Cup-finale tegen Chelsea alsnog Europees voetbal veilig te stellen. Pierre-Emerick Aubameyang had echter nog wel een doel voor ogen: topscorer van de Premier League worden.

Aubameyang stond op 20 goals, drie minder dan Jamie Vardy. Na de eerste helft bij Arsenal - Watford had de captain van Arsenal nog maar één goal minder dan Vardy. Met twee goals, waarvan de tweede een heel fraaie omhaal, had Aubameyang een groot aandeel in de 3-1 voorsprong bij rust. De andere Arsenal-goal kwam op naam van Kieran Tierney. Vlak voor rust kreeg Watford nog wel een heel klein sprankje hoop terug. David Luiz veroorzaakte een penalty, welke benut werd door Troy Deeney. Het was voor Luiz alweer de vijfde penalty die hij dit seizoen veroorzaakte. Nooit veroorzaakte een speler meer penalty's in één Premier League-seizoen.

Watford moest in de tweede helft dus alles op alles zetten om in elk geval nog enige hoop te houden op handhaving. Bij een gelijkspel van Aston Villa zou Watford van Arsenal moeten winnen om in de Premier League te blijven. Als West Ham United zou scoren tegen Aston Villa, zou Watford al aan een gelijkspel genoeg hebben. Met een goal van Danny Welbeck geloofden The Hornets in elk geval weer in een resultaat in het Emirates Stadium. Welbeck zorgde met een goal tegen zijn oude club voor de 3-2.

Verder dan die 3-2 kwam het niet voor Watford, dat door het gelijkspel van Aston Villa, per se moest winnen van Arsenal. En dus mochten ze bij Aston Villa opgelucht ademhalen. Watford degradeert naar het Championship en Aston Villa speelt ook volgend seizoen in de Premier League. Omdat Aubameyang in de tweede helft dus ook niet meer scoorde, werd niet hij maar Vardy topscorer van de Premier League.

Everton
Everton
1 - 3
AFC Bournemouth

AFC Bournemouth hoopte zondag op een wonder. De ploeg van Nathan Aké, die nog niet helemaal hersteld was van een liesblessure, stond drie punten achter Aston Villa én Watford. Die twee ploegen moesten dus allebei verliezen en de ploeg van coach Eddie Howe moest dan winnen op bezoek bij Everton. Het bewerkstelligen van die laatste opgave begon voortvarend op Goodison Park. Nog binnen het kwartier kregen de bezoekers een strafschop, omdat Richarlison een merkwaardige handsbal maakte. De Braziliaan sloeg de bal met de elleboog weg. Joshua King pakte het cadeautje uit: 0-1.

Moise Kean, die voor het eerst sinds januari weer een basisplaats had, poetste die 0-1 weg namens Everton. Kean, die voor bijna dertig miljoen euro over kwam van Juventus, tikte de bal op aangeven van Theo Walcott binnen en maakte daarmee ook zijn eerste goal voor Everton sinds 21 januari. Een prestatie waar hij niet al te lang van kon genieten. In de dying seconds van de eerste helft was het namelijk Dominic Solanke die uit een vrije trap raak knikte: 1-2.

Junior Stanislas bouwde die voorsprong na rust nog uit tot 1-3 en daarmee boekte AFC Bournemouth voorlopig de laatste zege in de Premier League. De club van Aké en Arnaut Danjuma Groeneveld, die ook de hele wedstrijd op de bank bleef, verlaat de Premier League na vijf seizoenen op het hoogste niveau. AFC Bournemouth deed dus wel wat het moest doen, maar kon zich alleen nog handhaven als Aston Villa ook zou verliezen. Dat gebeurde niet.