Keuze voor Monaco zoveelste bewijs volwassenheid Tielemans

Reacties

Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock noemde hem liefkozend 'Meneer Tielemans' toen hij op zijn achttiende zijn contract verlengde. Vier jaar na zijn debuut vertrekt de middenvelder uit Ukkel daadwerkelijk als een grote meneer bij de club waar hij als vijfjarige begon.

Keuze voor Monaco zoveelste bewijs volwassenheid Tielemans

Met Anderlecht won Youri Tielemans (20) dit seizoen zijn tweede landstitel en werd hij na de play-offs door zijn collega's verkozen tot Voetballer van het Jaar. Een mooi afscheid dat past in zijn ambitieuze carrièreplannen. Zeven jaar eerder ging dat anders met Romelu Lukaku. De spits vertrok na zijn tweede seizoen op het hoogste niveau halsoverkop naar Chelsea. In 2006 liep Vincent Kompany op krukken het Constant Vanden Stockstadion uit.

Tielemans had maanden geleden al mentaal afscheid genomen van Anderlecht en in België wist iedereen al een tijdje dat hij aan zijn laatste seizoen bezig was bij de club. Alleen viel de timing van de aankondiging van zijn transfer naar AS Monaco niet helemaal goed. Twee dagen voor de cruciale topper tegen Club Brugge werd bekend dat hij naar de kampioen van de Ligue 1 zou vertrekken. Pijnlijk was daarom dat uitgerekend Tielemans de strafschop miste die Anderlecht in het Jan Breydelstadion de titel had kunnen opleveren. Vier dagen later in de kampioenswedstrijd tegen Charleroi werd hij na 58 minuten bij een 1-0 achterstand van het veld gehaald en moest hij vanaf de bank toezien hoe zijn ploeggenoten de situatie alsnog omdraaiden.

Niet dat Tielemans er echt wakker van heeft gelegen. Hij had aan het begin van het seizoen één wens: de club verlaten met een landstitel. Naast zijn dertien doelpunten in de competitie was hij dit jaar met twaalf assists de op een na beste aangever in de Jupiler Pro League. In totaal speelde Tielemans 185 duels voor Anderlecht vanaf het moment dat hij op 28 juli 2013 als zestienjarige in het eerste debuteerde.

Zijn keuze voor Monaco is het zoveelste bewijs dat zijn volwassenheid ver boven het gemiddelde ligt. Terwijl Romelu Lukaku met Chelsea veel te hoog inzette, negeerde Tielemans alle Europese topclubs. Hij kiest bewust voor een tussenstap. Dat de zaakwaarnemer van de Belg (Christophe Henrotay) en de vice-voorzitter van AS Monaco (Vadim Vasilyev) elkaar goed kennen, heeft de overgang vergemakkelijkt. De achterban van Tielemans is ervan overtuigd dat AS Monaco na Anderlecht de perfecte bestemming is. 'Hoeveel clubs in Europa kunnen 25 miljoen euro betalen en Tielemans een spelconcept aanbieden dat geschikt is voor hem? Behalve Borussia Dortmund, Atlético Madrid, Tottenham Hotspur en Monaco zie ik er geen', aldus zijn zaakwaarnemer Henrotay.

Met de opbrengst uit de verkoop en het ticket voor de Champions League zijn de Brusselaars verzekerd van ten minste veertig miljoen euro. Bovendien ziet de Belgische bondscoach Roberto Martínez zijn wens ingewilligd. Hij had de middenvelder de raad gegeven voor een club en een competitie te kiezen waar hij zich verder kan ontwikkelen. AS Monaco lijkt daarvoor ideaal. Succestrainer Leonardo Jardim werkt graag met jonge spelers en ziet Tielemans graag komen nu Bernardo Silva voor Manchester City heeft getekend en Tiémoué Bakayoko waarschijnlijk ook zal vertrekken.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.