Keuze Lampard voor jonge basiself levert Chelsea eerste succes op

Chelsea heeft de eerste overwinning van het Premier League-seizoen geboekt. De formatie van manager Frank Lampard won met dank aan twee zelfopgeleide spelers op bezoek bij Norwich City.

Norwich City
2 - 3
Chelsea
Chelsea

Chelsea wachtte na twee competitiewedstrijden nog op de eerste zege. Lampard koos voor Tammy Abraham en Mason Mount in de basis, die een gemiddelde leeftijd van 24 jaar en 208 dagen kende; de jongste sinds februari 1994. Daar kreeg Lampard geen spijt van. Na drie minuten was het namelijk al raak voor The Blues. César Azpilicueta stoomde op aan de rechterkant en gaf voor op Abraham, die de bal in de rechterhoek schoot. Een bijzonder moment voor de 21-jarige aanvaller, want het was pas zijn eerste doelpunt voor de hoofdmacht van Chelsea. De Londenaren verhuurden hem de afgelopen jaren aan Bristol City, Swansea City en Aston Villa. Mede door de transferban kan Chelsea deze zomer geen nieuwe spelers aantrekken en krijgt bijvoorbeeld Abraham een kans.

Zo snel als Abraham scoorde, zo snel lag de bal er echter ook aan de andere kant in. Teemu Pukki, die in de eerste twee duels al vier keer scoorde, combineerde met Emiliano Buendia. De Argentijn miste vervolgens een pass van de aanvaller, maar Todd Cantwell stond nog achter hem. De linkshalf, in 2018 nog een half jaar verhuurd aan Fortuna Sittard, zette de gelijkmaker op het scorebord. Zo kon er met recht worden gesproken van een zeer aantrekkelijke openingsfase.

Het spektakel ging nog even door op Carrow Road. Na ruim tien minuten zonder doelpunt sloeg Chelsea weer toe. Christian Pulisic ontving de bal en zag Mason Mount een loopactie maken. Door de bal precies op tijd naar hem te spelen en door de kapbeweging van de linksbuiten had Mount alle ruime om uit te halen. Dat deed de in het verleden aan Vitesse verhuurde speler uiterst succesvol met een schot in de rechterhoek: 1-2. Mount scoorde een week geleden tegen Leicester City ook al. Zo scoorden voor het eerst sinds 1992 twee Engelse spelers van 21 jaar of jonger in een Premier League-wedstrijd voor Chelsea.

De spelers van Chelsea vieren een treffer met manager Frank Lampard.

Norwich gaf daarna niet op en bleef dankzij keeper Tim Krul in de wedstrijd. De Nederlander had een redding in huis op een kopbal van Andreas Christensen. Even later was het aan de andere kant raak en kwam de thuisploeg weer op gelijke hoogte. Pukki was Kurt Zouma te slim af na een steekpass van Buendia en rondde knap af voor 2-2 en zijn vijfde goal van dit seizoen. Een kans van Grant Hanley op de 3-2 werd voor rust nog gepakt door Kepa Arrizabalaga.

In de tweede helft drukte Chelsea flink door in de jacht naar een nieuwe voorsprong. Krul moest flink aan de bak en liet zich met enkele reddingen gelden. Aan de andere kant kreeg Pukki een mogelijkheid op een treffer, maar opnieuw redde Kepa. In de omschakeling was het daarna raak voor de bezoekers. Abraham schoot de bal door de benen van Hanley en buiten het bereik van Krul: 2-3. Het antwoord van Norwich volgde bijna al snel toen Ben Godfrey de lat raakte met een kopbal uit een hoekschop. Kort daarop verliet Abraham het veld voor Olivier Giroud. Aan de stand veranderde niets meer.

Chelsea staat door de zege op vier punten uit drie Premier League-duels. Norwich blijft steken op drie punten na de 3-1 zege op Newcastle United van vorige week.