Kersvers international Hasselbaink helpt Suriname aan historisch succes

Reacties

Suriname heeft zich in de nacht van maandag op dinsdag voor het eerst sinds 1985 weer voor het toernooi om de Gold Cup geplaatst. Kersvers international Nigel Hasselbaink droeg met zijn eerste doelpunt bij aan het historische succes.

Kersvers international Hasselbaink helpt Suriname aan historisch succes
© Pro Shots

Suriname wist dat het op de laatste speeldag bij een gelijkspel tegen Nicaragua zeker zou zijn van plaatsing, aangezien het in dat geval St. Vincent & the Grenadines op doelsaldo zou aflossen als koploper in Groep D van Divisie B van de CONCACAF Nations League. De ploeg van bondscoach Dean Gorré liet echter niets aan het toeval over.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Na twintig minuten nam Suriname de leiding in de Nicaraguaanse hoofdstad Managua toen Ivenzo Comvalius, sinds dit jaar actief voor AS Trencín, dodelijk was in de counter. Zeven minuten na rust zorgde Hasselbaink voor een ruimere marge door vier dagen na zijn debuut als international op knappe wijze zijn eerste goal voor Suriname te maken.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Zeven minuten na de goal van de voormalig aanvaller van Excelsior, die tegenwoordig in Israël speelt voor Hapoel Be'er Sheva, deed Nicaragua via Rigoberto Fuentes iets terug. Suriname hield de voorsprong echter vast en eindigde zo afgetekend als groepswinnaar. Het levert behalve een Gold Cup-ticket ook promotie naar Divisie A op.

Suriname is het elfde land dat zich verzekert van deelname aan de Gold Cup-editie van 2021. Onlangs plaatste Curaçao zich ook al door als tweede te eindigen in Groep D van de Nations League Divisie A na het gelijkspel van Costa Rica tegen Haïti. Curaçao was er in 2017 en 2019 ook al bij, het laatste optreden van Suriname was in 1985.

Groen licht
Dat historische succes volgt op een belangrijke ontwikkeling voor het Surinaamse elftal. Hasselbaink kreeg onlangs namelijk pas groen licht, nadat de voetbalbond (SVB) had bekendgemaakt dat Nederlandse voetballers van Surinaamse afkomst voor de nationale ploeg kunnen uitkomen zonder hun Nederlandse paspoort te verliezen.

Voor bondscoach Gorré betekent dit mogelijk dat hij spoedig meer spelers met een Eredivisie-verleden kan oproepen. Momenteel bestaat zijn selectie nog vooral uit spelers die in de Surinaamse competitie actief zijn. Hasselbaink is samen met Comvalius en Gleofilo Vlijter (Aris Limassol) de enige die in een Europese competitie actief is.

Nu na lang onderzoek van de revelante wetten duidelijk is dat Nederlandse spelers voor Suriname kunnen uitkomen zonder hun paspoort te verliezen, neemt de kracht van het elftal mogelijk toe. Spelers als Kelvin Leerdam, Stefano Denswil en Ridgeciano Haps zijn nu speelgerechtigd. Voor Gorré is het mooi nieuws met het oog op plaatsing voor het WK 2022.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.