Kerk staat op en behoedt veerkrachtig FC Utrecht voor nieuwe tik

FC Utrecht heeft zich zondagmiddag gerevancheerd voor de uitschakeling in de voorronde van de Europa League. De ploeg van trainer John van den Brom was in een enerverende wedstrijd te sterk voor ADO Den Haag, dat de Domstedelingen wel liet schrikken.

ADO Den Haag
2 - 4
FC Utrecht
FC Utrecht

Nog voor de Eredivisie was begonnen, zat het Europese avontuur van Utrecht er alweer op. Afgelopen donderdag ging het helemaal mis op bezoek bij Zrinjski Mostar. Ten opzichte van die wedstrijd voerde Van den Brom slechts één wijziging door: David Jensen is zijn plek onder de lat kwijt en werd in Den Haag vervangen door Maarten Paes.

Het eerste half uur van de wedstrijd in het Cars Jeans Stadion leek het opnieuw helemaal mis te gaan voor de bezoekers. Aaron Meijers opende in de 21ste minuut de score met een fraaie vrije trap na hands van Emil Bergström en vier minuten later werd het zelfs 2-0. Erik Falkenburg kopte een hoekschop van Meijers bij de eerste paal binnen.

Een droomstart dus voor ADO, maar de Hagenaren gaven het nog voor rust uit handen. ADO kreeg de bal niet weg na een geblokt schot van Simon Gustafson en uiteindelijk kon Gyrano Kerk uithalen. Zijn inzet viel via de lat en de hak van doelman Robert Zwinkels binnen: 2-1. Op slag van rust sloeg Kerk opnieuw toe, hij kwam voor Zwinkels na een gekraakt schot van Sander van der Streek en tikte de gelijkmaker binnen.

Van den Brom had toen al ingegrepen door spits Justin Lonwijk naar de kant te halen. De negentienjarige Lonwijk leek niet geblesseerd, maar werd zeven minuten voor rust vervangen door Issah Abass. Kort na rust greep Van den Brom opnieuw in. Aanvaller Vaclav Cerny had in de eerste helft een gele kaart gepakt en maakte na de hervatting een onhandige overtreding, waarmee hij de woede van zijn trainer wekte.

'Hoe dom kan je nou toch zijn Vac, ik zeg toch dat je met je hoofd moet spelen man. Voor hetzelfde geld krijg je daar een gele kaart', beet Van den Brom hem toe. Nog geen minuut later kon de Utrecht-coach juichen. Bergström kopte een bal terug uit een hoekschop en via het hoofd van Lex Immers viel de bal binnen: 2-3. Halverwege de tweede helft maakte invaller Nick Venema er zelfs 2-4 van, hij rondde af na goed werk van Kerk.

Utrecht gaf die voorsprong niet meer uit handen en won uiteindelijk verdiend van ADO. Zo spoelen de Domstedelingen de Europese deceptie in ieder geval een beetje weg. Volgende week komt PEC Zwolle op bezoek in De Galgenwaard. ADO speelt dan een uitwedstrijd tegen PSV.