Keepersfouten bepalen uitkomst Tsjechië-Griekenland

Keeper Petr Cech bracht Tsjechië onnodig in de problemen. Maar de blunder bleef zonder gevolgen dankzij het halfslachtig optreden van zijn Griekse collega Kostas Chalkias (2-1).

In de 22ste minuut maakte Kostas Chalkias plaats voor Michalis Sifakis. De eerste doelman van Griekenland kon door een blessure aan zijn rechterbovenbeen niet verder spelen. Maar het kwaad was al geschied met Chalkias in een negatieve hoofdrol.

Bij de twee Tsjechische doelpunten in de eerste zes minuten ging de doelman van PAOK Saloniki niet vrijuit. Na een prachtige steekpass van Tomás Hübsmann twijfelde hij tussen uitkomen en blijven staan. Petr Jiracek profiteerde van het weifelende uitkomen.

In de zesde minuut riep het optreden van Chalkias meer vraagtekens op. Een voorzet van Theodor Gebre Selassi werd maar half gekeerd, waarna Václav Pilar tussen twee Griekse verdedigers van dicht bij de 2-0 kon aantekenen.

Met de snelste 2-0 voorsprong in de EK-historie was Tsjechië hard op weg zich te revancheren voor de pijnlijke 1-0 nederlaag in de halve finale van het EK acht jaar geleden. Bovendien had de ploeg van bondscoach Michal Bilek een succes nodig om de kansen overeind te houden na de 4-1 nederlaag tegen Rusland in de openingswedstrijd.

Niets leek het eerste Tsjechische succes in de weg te staan, zeker ook omdat scheidsrechter Stéphane Lannoy kort voor rust de aansluitingstreffer van Giorgios Fotakis annuleerde vanwege buitenspel.

Maar Tsjechië, en in het bijzonder Petr Cech, maakte het zichzelf onnodig moeilijk. De keeper van Chelsea blunderde bij een mislukte voorzet van Georgios Samaras. Theofanis Gekas maakte dankbaar gebruik en tekende in de 53ste minuut voor de 2-1.

Tsjechië, dat de wedstrijd moest uitspelen zonder de gewisselde Tomas Rosicky en Milan Baros, was na de Griekse treffer geen schim meer van de ploeg die vóór rust Griekenland zijn wil oplegde. Door de onmacht van de Griekse aanval bleef de gelijkmaker de ploeg van Bilek bespaard.

Door het resultaat in Wroclaw is Griekenland zo goed als uitgeschakeld. De ploeg van bondscoach Fernando Santos staat na twee duels op één punt. Tsjechië, dat in de laatste groepswedstrijd tegen Polen speelt, heeft weer zicht op de tweede ronde. Foto: VI Images