Katwijk houdt Buijs en Kozakken Boys van titel af na curieus slot

Katwijk heeft zich zaterdagmiddag gekroond tot kampioen in de Tweede Divisie. De ploeg van trainer Jack van den Berg hield stand op bezoek bij Kozakken Boys: 0-0. De wedstrijd in het snikhete Werkendam werd in de tachtigste minuut een kleine tien minuten gestaakt omdat scheidsrechter Lorenzo Cairo een blessure had opgelopen.

Uitgerekend de twee titelpretendenten troffen elkaar op de laatste speeldag. Koploper Katwijk ging op bezoek bij Kozakken Boys, dat zich alleen bij een zege tot kampioen van de Tweede Divisie zou kronen. Katwijk koesterde in het najaar nog een gigantische voorsprong op de concurrentie, maar kwam sinds de jaarwisseling aanzienlijk minder sterk voor de dag en verspeelde punten bij de vleet. Daardoor rook Kozakken Boys bloed.

Onder de sfeervolle omstandigheden op Sportpark De Zwaaier trok de thuisploeg ten aanval. Het was ook de ploeg van Danny Buijs die het meeste gevaar stichtte, maar acties van onder anderen Ahmed El Azzouti en Ahmad Mendes Moreira leidden niet tot een treffer. Katwijk, dat het accent op de defensie legde, stelde daar weinig tegenover, al mocht het zich beklagen dat Julian Agatowski slechts een gele kaart kreeg voor een zware overtreding.

Het spelbeeld veranderde nauwelijks in de tweede helft. Kozakken Boys nam het initiatief, maar kende grote moeite om de gegroepeerd spelende bezoekers in moeilijkheden te brengen. Ook een vrije trap van Mendes Moreira bood geen soelaas. Katwijk loerde op de counter en had via Kilian Berkhout bijna succes na zo'n tegenstoot.

Katwijk veroverde op de eerste speeldag de leiding en stond die nooit meer af.

Time-out
Een kleine tien minuten voor tijd werd een onverwachte time-out ingelast omdat arbiter Cairo een blessure had opgelopen en moest worden vervangen door vierde official Derya Serik. Tussendoor gingen de spelers en trainers even naar de kleedkamer. Na de onderbreking kroop Katwijk door het oog van de naald: drie minuten voor tijd trof Abdulsamed Abdullahi de paal met een fraai schot. De bezoekers moesten de blessuretijd van zes minuten nog door met tien man na een tweede gele kaart van Berkhout, maar bleven overeind.

Zo neemt Buijs net niet met een prijs afscheid van Kozakken Boys. De 35-jarige oefenmeester gaat volgend seizoen aan de slag als hoofdtrainer van FC Groningen.

Katwijk promoveert overigens niet naar de Jupiler League, het gevolg van een beslissing die de KNVB begin oktober 2017 nam. Vorig jaar mocht Jong AZ als kampioen van de Tweede Divisie nog wel promoveren naar de Jupiler League.