Kapitein Roodbaard heerst op het Spaanse middenveld

Voetbal International kiest tijdens dit EK na iedere wedstrijddag een Speler van de Dag. Op de vijftiende speeldag was dat de Spaanse middenvelder Xabi Alonso.

Kapitein Roodbaard heerst op het Spaanse middenveld

<br /><br /> Duel Spanje - Frankrijk 2-0Interlands 100Doelpunten 15

'Hij weet hoe hij zich kan opofferen en hoe en waar hij de helpende hand kan bieden', is de Spaanse bondscoach Vicente Del Bosque vol lof over Xabi Alonso. 'Hij weet de wedstrijd te openen en af te maken. Hij is een van de complete middenvelders die we hebben. Maar ik wil niet praten over specifieke spelers. We mogen dat niet doen, het was het werk van een team.'

Juist voor de ploeg is Xabi Alonso een van de onmisbare schakels die het Spaanse spel weet te sturen. De middenvelder is de man die het tempo en het ritme bepaalt, de kapitein van het schip. Met zijn karakteristieke rode baard is hij overal op het veld te vinden. Zonder per se op de voorgrond te treden drukt hij een stempel op de wedstrijd, zoals ook zaterdag in Donetsk.

Stripfiguur Kapitein Roodbaard heerste met ongeoorloofde manieren op de zeven zeeën, Xabi Alonso laat Spanje heersen op de internationale velden. Frankrijk ondervond dat zaterdagavond aan den lijve. De middenvelder nam in zijn honderdste interland met een kopbal en een strafschop de gehele productie voor zijn rekening. De Franse bondscoach Laurent Blanc zal misschien heel stiekem gedacht hebben aan de door Jean-Michel Charlier en Victor Hubinon bedachte stripheld. Kapitein Roodbaard is namelijk geboren in Frankrijk…


&lt;br /&gt;&lt;br /&gt;
<br /><br />
Duel
Interlands
Doelpunten

Afgewezen door Barcelona in 2005 vanwege zijn geringe lengte - inmiddels meet hij 1,70 meter - zocht linksbuiten Jordi Alba zijn toevlucht bij de vierdeklasser UE Cornellà. Twee jaar later plukte Valencia hem voor zesduizend euro weg. In september 2009 volgde het resultaat van de opleiding met zijn debuut in de hoofdmacht. En als linksback volgde twee jaar later zijn eerste interland.

Mede dankzij zijn aanvallende impulsen heeft Jordi Alba al na negen interlands zijn voorganger Joan Capdevilla doen vergeten. Inmiddels is zijn transferwaarde tien miljoen euro, en is Barcelona een van de kandidaten.


&lt;br /&gt;&lt;br /&gt;
<br /><br />
Duel
Interlands
Doelpunten

De bal heeft ogenschijnlijk geen geheimen voor Xavi die ook met een tegenstander in de nek vrijwel altijd de juiste voortzetting weet te vinden. De middenvelder van Barcelona is gemaakt voor de succesvolle Spaanse speelstijl waarbij het idee is dat langdurig balbezit alleen maar kan leiden tot resultaat. De 32-jarige Xavi is een van de belangrijke bouwstenen voor het succes van La Roja.

Samenstelling: Lars Ulrich
Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen