Kansloze kampioen Atlético staat voor schut tegen hekkensluiter van La Liga

Atlético Madrid is woensdag tegen een onvoorstelbare blamage aangelopen. De kampioen van het afgelopen voetbaljaar verloor in eigen huis van hekkensluiter Levante, dat pas voor de tweede keer in dit seizoen een competitiewedstrijd won. Het onverwachte succes van de laagvlieger was nog verdiend ook: Atlético maakte een werkelijk hopeloze indruk.

Atlético Madrid
0 - 1
Levante
Levante

Atlético is geen schim meer van de succesformatie van vorig seizoen en kreeg in de laatste vier competitiewedstrijden liefst elf tegendoelpunten. Tussendoor ging de ploeg van Diego Simeone ook nog onderuit tegen Athletic Club, in de strijd om de Spaanse Super Cup, en werd het door Real Sociedad uit het Spaanse bekertoernooi gekegeld. Atlético snakt naar weer eens een zorgeloze, comfortabele overwinning en Levante leek daar de ideale tegenstander voor te zijn.

Zelfs tegen de ploeg die in de eerste 23 speelronden maar één keer wist te winnen en al vijftig tegendoelpunten kreeg wilde het woensdagavond echter niet lukken voor Atlético. De statistieken maken de nederlaag die de kampioen leed extra pijnlijk: Atlético schoot pas in blessuretijd voor het eerst op doel en Levante had in de eerste helft liefst 61 procent balbezit. De beste kans van dit eerste bedrijf was voor Jorge de Frutos. Jan Oblak kwam als winnaar uit de één-tegen-één-situatie.

De keeper van Atlético was negen minuten in de tweede helft wel kansloos bij een hard schot in de korte hoek van Gonzalo Melero: 0-1. Zodoende slaagde Oblak er opnieuw niet in om zijn doel schoon te houden. Melero is de eerste Levante-speler ooit met een goal tegen Atlético, Real Madrid én Barcelona. Zijn doelpunt van woensdag was pas zijn tweede van het seizoen.

Atlético moest in de achtervolging en Luis Suárez, die eigenlijk rust zou krijgen, werd als invaller binnen de lijnen gebracht. Ook João Félix maakte zijn entree, maar het aanvalsspel van Atlético verbeterde niet. Levante hield zijn tegenstander vrij moeiteloos van zich af. Pas in de zeven minuten durende blessuretijd werd de degradatiekandidaat aan het wankelen gebracht.

Ángel Correa dacht Atlético op schitterende wijze op gelijke hoogte te brengen, toen hij scoorde met een omhaal. Zijn doelpunt werd echter afgekeurd omdat José María Giménez even hiervoor een tegenstander omver had geduwd. Daardoor nam Levante, dat met een spectaculair schot van afstand nog de lat raakte, totaal onverwacht de drie punten mee uit Estadio Wanda Metropolitano. Dit gebeurde vorig seizoen overigens ook al.

Levante is de eerste ploeg die twee keer heeft gewonnen in het nieuwe stadion van Atlético en begint zo een heuse angstgegner te worden voor de ploeg van Simeone, die op de vijfde plek in La Liga blijft steken. Komende zaterdag wacht de uitwedstrijd tegen Osasuna en vier dagen daarna wacht Manchester United in de achtste finales van de Champions League.