Kane van onschatbare waarde tegen Tunesië

Engeland heeft maandag de eerste groepswedstrijd op het WK in Rusland nipt gewonnen. Tegen Tunesië bleef de outsider voor de WK-winst lang steken op 1-1, maar Harry Kane redde de dag: 1-2.

Op het vorige WK wisten de Engelsen geen enkele wedstrijd te winnen en werd het land al in de groepsfase uitgeschakeld. Ook in de jaren daarvoor hadden The Three Lions geen succes op een eindronde en dus snakt Engeland naar prestaties van de nationale ploeg. Tegen Tunesië begon de WK-winnaar van 1966 erg sterk. Binnen vijf minuten kregen Jesse Lingard en Raheem Sterling goede kansen, maar zij faalden voor het doel.

Harry Kane bleek enkele minuten later wel scherp, hij werkte een rebound binnen na een knappe redding van de Tunesische keeper Mouez Hassen op een kopbal van John Stones. Kort na de 0-1 kreeg Tunesië een volgende klap te verwerken, want Hassen moest zich laten vervangen met een schouderblessure.

De nieuwe goalie Farouk Ben Mustapha kreeg het ook druk in het resterende deel van de eerste helft, maar Engeland verprutste kans na kans. In een spaarzame uitbraak van Tunesië ging het toch mis voor de Engelsen. Kyle Walker liep achteruit na een voorzet vanaf rechts, stak zijn arm naar achteren en raakte Fakhreddine Ben Youssef. De aanvaller ging naar de grond en scheidsrechter Wilmar Roldán gaf een penalty. Dit was alweer de achtste penalty in de eerste veertien WK-wedstrijden. De veelbesproken strafschop werd benut door Farjani Sassi, waardoor Engeland weer opnieuw kon beginnen.

Na de eerste 45 minuten liep het een stuk stroever bij Engeland. Combinaties mislukten en Tunesië zag meer van de bal dan in de eerste helft. Bondscoach Gareth Southgate bracht Marcus Rashford in de hoop dat hij zijn naam als debuutkoning waar zou maken, maar de aanvaller die scoorde tijdens zijn debuten in de Premier League, Europa League en voor de nationale ploeg, lukte het niet om in zijn eerste WK-wedstrijd het net te vinden.

Kane, die al gescoord had bij zijn debuut op een mondiale eindronde, zorgde in de slotfase alsnog voor een Engels feestje. De spits werd bij de tweede paal volledig vrijgelaten na een corner en van dichtbij kopte Kane raak. Tunesië kon in de resterende minuten niets meer terugdoen en ging zo ten onder in Volgograd.

Door de zege staat Engeland samen met België bovenaan in Groep G. De Rode Duivels wonnen eerder op de maandag met 3-0 van Panama. Dat land treft Engeland op 24 juni, 28 juni spelen ze België.

Engeland creëerde veruit de meeste kansen in deze wedstrijd.