'Kane heeft dezelfde drive als Cristiano Ronaldo om te scoren'

Reacties

Harry Kane kroonde zich dit seizoen voor het tweede jaar op rij tot topscorer van de Premier League. In Engeland beginnen ze zich zo langzamerhand af te vragen welke records de nog altijd pas 23-jarige spits van Tottenham Hotspur zal verbreken in zijn loopbaan. Zelfs het aftroeven van topscorer aller tijden Alan Shearer lijkt niet onhaalbaar voor Hurrikane.

'Kane heeft dezelfde drive als Cristiano Ronaldo om te scoren'

Wie drie zomers geleden had verteld dat Kane aan het einde van het seizoen 2016/17 99 keer zou hebben gescoord voor Spurs in 165 officiële wedstrijden, werd waarschijnlijk raar aangekeken. De ietwat slungelige Londenaar had er net zijn eerste seizoen op het hoogste niveau opzitten. Als schaduwspits scoorde de twintigjarige Kane aan het eind van het seizoen drie competitieduels op rij, maar slechts weinigen zagen toen al een topspits in wording in hem.

Dat is anno 2017 wel anders. 'Hij is een uitstekende voetballer en is hard op weg een spits van wereldklasse te worden, als hij dat niet al is', vertelt voormalig topspits Gary Lineker in gesprek met FourFourTwo. 'Ik hou van zijn mindset. Hij houdt ervan om op hoog niveau te spelen. Ik wil hem niet vergelijken met Cristiano Ronaldo, want dat is een van de beste spelers aller tijden, maar Harry heeft dezelfde drive om te scoren. Hij schiet uit alle standen, dat bevalt me wel.'

Kane ontving deze week opnieuw de topscorerstrofee van de Premier League, iets wat Shearer op 23-jarige leeftijd nog niet kon zeggen. De topschutter aller tijden van de in 1992 opgerichte Engelse eliteafdeling kwam iets langzamer op gang maar eindigde zijn loopbaan mede door drie indrukwekkende seizoenen medio jaren negentig bij Blackburn Rovers (respectievelijk 31, 34 en 31 goals tussen 1993/94 en 1995/1996) uiteindelijk op 260 Premier League-goals.

Alan Shearer speelde van 1992 tot 2006 in de Premier League en maakte in die periode 112 doelpunten voor Blackurn Rovers en 148 treffers voor Newcastle United.
Alan Shearer speelde van 1992 tot 2006 in de Premier League en maakte in die periode 112 doelpunten voor Blackurn Rovers en 148 treffers voor Newcastle United.

Met 78 treffers heeft Kane nog een lange weg te gaan voordat hij dat aantal heeft overtroffen, maar toch wagen ze zich in Engeland al aan een vergelijking. Met zijn huidige moyenne van 0,67 doelpunt per wedstrijd zou de zeventienvoudig international nog 272 wedstrijden moeten spelen om Shearer te overtreffen. Als Kane zijn hele loopbaan in Engeland blijft spelen en net als Shearer op 35-jarige leeftijd stopt, zou hij eindigen op het indrukwekkende aantal van 345 goals.

Ook Lineker vindt het geen gekke gedachte dat Kane het record van Shearer wel eens zou kunnen laten sneuvelen. 'Hij is de real deal. Ik denk dat hij nog enorm veel doelpunten gaat maken voor Engeland en Spurs omdat hij zowat alle facetten van het spelletje beheerst. Hij doet me erg aan Shearer denken. Hij raakt de bal goed, is erg sterk in de lucht, een doelpuntenmaker, gedreven en is egoïstisch als het moet. Als hij fit blijft en in Engeland blijft, maakt hij een goede kans.'

Dat Kane de rest van zijn loopbaan de velden in de Premier League onveilig maakt, is voor Lineker niet vanzelfsprekend. 'Hij zou zomaar de interesse kunnen wekken van clubs als Barcelona en Real Madrid. Niemand vergelijkt hem nu al met Ronaldo en Messi, maar hij zit in de groep daarachter. Dit seizoen heeft hij 29 keer gescoord in dertig wedstrijden. Om op die manier de Gouden Schoen te winnen, terwijl je een deel van het seizoen hebt gemist, is fantastisch.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.