'Kampioensduel heeft geen invloed gehad op besluit De Boer'

Reacties

Edwin van der Sar is donderdag nader ingegaan op het aangekondigde vertrek van Frank de Boer als hoofdtrainer van Ajax. De directeur liet weten dat de laatste teleurstelling geen rol speelde in het besluit van De Boer.

'Kampioensduel heeft geen invloed gehad op besluit De Boer'

Frank de Boer heeft zijn vertrek als trainer van Ajax dinsdagmiddag al officieel kenbaar gemaakt. De Boer liep twee dagen daarvoor op dramatische wijze zijn vijfde landstitel met Ajax mis door met 1-1 gelijk te spelen bij De Graafschap. Omdat PSV wel won van PEC Zwolle (1-3), werden de Eindhovenaren kampioen. Toch had dat uitgekomen doemscenario geen invloed. 'Nee, het duel met De Graafschap heeft geen invloed gehad op het besluit van De Boer', aldus Van der Sar.

De Boer, die sinds december 2010 aan het roer stond bij de Amsterdammers, besprak zijn besluit eerst met zijn assistenten Dennis Bergkamp en Hennie Spijkerman. Daarna schoof hij aan bij directieleden Marc Overmars en Van der Sar, waarbij de vraag vanuit De Boer kwam om het contract te ontbinden. De trainer gaf aan nieuwe energie op te willen doen, in een nieuwe omgeving. Ook een break behoort tot de mogelijkheden.

Die gedachten van De Boer spelen al langere tijd. Vlak na de achillespeesblessure van De Boer was Van der Sar bij de Ajax-trainer op bezoek in Monnickendam. Daar gaf De Boer aan dat hij er nog niet uit was, maar dat er een kans bestond dat hij aan zijn laatste seizoen bezig was. Daarmee gaf hij aan dat Ajax zich ook moest voorbereiden op een eventuele opvolger. 'Ik ken Frank natuurlijk al heel lang en bepaalde uitdrukkingen waren wel belangrijk', aldus Van der Sar.

'Ik snap hem ook heel goed. Hij heeft vijfenhalf jaar het eerste elftal gedaan, daarvoor vier jaar de jeugd. En nooit echt een break gehad. Misschien is het fijn om nu in andere omgeving te werken. Natuurlijk wilden we hem heel graag behouden. Zijn moyenne is ongekend: vier titels in vijfenhalf jaar. Daarbij heeft hij de filosofie van de club geweldig uitgedragen, in een moeilijke tijd waarin het onrustig was.'

'Frank is altijd rechtop blijven staan en heeft zich nooit laten beïnvloeden door interne strubbelingen', vervolgde de voorzitter van het technisch hart. 'Hij heeft zoveel gegeven aan de club dat we hem niet ten koste van alles aan zijn contract wilden houden. In goed overleg zijn we eruit gekomen. We zijn blij met alles wat Frank de Boer ons gegeven heeft.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.