Frank de Boer, zie hem maar eens te evenaren

Reacties

Na vijfenhalf jaar vertrekt Frank de Boer bij Ajax. Met vier landstitels was hij in Nederland ongekend succesvol, maar in Europa stelde Ajax onder hem keer op keer teleur. Desalniettemin kan zijn opvolger zijn borst natmaken.

Frank de Boer, zie hem maar eens te evenaren

De schrik is groot als Jairo Riedewald op 7 februari in De Klassieker naar de kant hinkt. Een enkelbreuk is de diagnose. En dat terwijl collega-verdediger Kenny Tete met een zware enkelbessure ook in de lappenmand zit. Wat volgt is een serie van acht wedstrijden waarin in totaal 22 punten worden gepakt en Ajax slechts drie treffers incasseert. De complimenten gaan naar Nick Viergever en Mike van der Hoorn, verdedigers die tot dan toe niet hebben weten te overtuigen in Amsterdam. De pionnen houden zich moeiteloos staande op het speelbord van De Boer. Het zegt niet alleen wat over de ontwikkeling van de verdedigers, maar ook over de vastigheden in het spelsysteem. De credits daarvoor mogen naar De Boer.

Voorspelbaar, eentonig, saai, een gebrek aan creativiteit. Alleen winnen is niet genoeg bij Ajax, althans niet voor veel van de supporters. De tegenstander met de rug tegen de muur zetten en vloeiend combinatiespel, dat is wat gevraagd wordt. Het soms steriele voetbal is volgens critici deels de schuld van De Boer, die een voorkeur zou hebben voor ideale schoonzonen. 'Spelers mogen hun intuïtie niet verliezen. Nooit. Ik heb juist niks met eenheidsworsten. Het gaat mij om de momenten waarop spelers avontuur zoeken. Zodra de gelegenheid er is, moet je toeslaan. Graag zelfs', aldus De Boer eerder dit seizoen tegen Voetbal International.

Ook dit jaar lijkt de selectie van Ajax weer een hecht collectief te vormen. Ruimte om uit de pas te lopen, geeft de Ajax-trainer amper. Mounir El Hamdaoui en Ricardo Kishna weten er inmiddels alles van. Het teambelang gaat in Amsterdam al vijfenhalf jaar boven alles. 'Als speler hield ik van normaal gedrag en keek ik elke dag kritisch in de spiegel. Ik ben allergisch voor fouten die voortkomen uit een gebrek aan concentratie of inzet.'

Met vier kampioensschalen, was Ajax onder De Boer in Nederland zeer succesvol. Wat ontbreekt is Europees succes. Nooit overwinterde Ajax onder De Boer in de Champions League en dit seizoen sneuvelde de ploeg zelfs al in de groepsfase van de Europa League, in een poule met Fenerbahçe, Celtic en Molde FK. De Europese decepties vormen een flinke smet op De Boers verder prachtige cv.

'De tweede ronde van de Champions League halen zou mooi zijn, maar dat kan ook met een andere club', sprak de trainer afgelopen vrijdag. Het bleken veelzeggende woorden. Blijkbaar heeft De Boer na vijfenhalf jaar Ajax ingezien dat het in Amsterdam niet mogelijk is om in de Europese ambities waar te maken, of ontbreekt het hem aan de honger om daar nog een poging toe te doen.

In de zomer van 2014 toonde Tottenham Hotspur serieuze interesse in De Boer. Uiteindelijk valt de keuze op Mauricio Pochettino, de manager die het dit seizoen zo goed doet met een tweede plaats in de Premier League. 'Dat is nou een van de buitenlandse clubs waar ik op een goede manier denk te kunnen werken', zei De Boer destijds. 'Bij Ajax zijn we vooral bezig met het ontwikkelen van spelers om ze naar een bepaald niveau te brengen. Bij Spurs hebben de spelers dat niveau al en kun je van daaruit puur aan het tactische gedeelte werken. Een speelwijze inslijpen die zowel de club als de selectie niet gewend is.'

Met vier landstitels in vijfenhalf jaar en twee Johan Cruijff Schalen kan De Boer een meer dan indrukwekkend cv voorleggen aan buitenlandse clubs. Zijn opvolger bij Ajax wacht een loodzware klus. Want zie Frank de Boer maar eens te evenaren. (Bas van den Hoven)

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.