Kampioen Barcelona zet zichzelf voor schut bij degradatiekandidaat

Barcelona is dinsdagavond tegen een uitglijder aangelopen. De formatie van Xavi, die de landstitel al met overmacht heeft opgeëist, verloor tegen staartploeg Real Valladolid met 3-1. De thuisclub kon de driepunter bijzonder goed gebruiken: met dit resultaat verlaat de ploeg de degradatiezone.

Real Valladolid
3 - 1
Barcelona
Barcelona

Het is niet alsof trainer Xavi een fanatasie-elftal het veld op had gestuurd in Estadio José Zorrilla, maar halverwege de eerste helft keek de futloze kampioen al wel tegen een 2-0 achterstand aan. Al in de tweede minuut kopte Andreas Christensen een voorzet vanaf links knap voorbij de keeper, het probleem hier was alleen dat de Deen zijn eigen doelman Marc-André ter Stegen verschalkte met zijn uitermate fraaie kopstoot.

Eric Garcia beging na twintig minuten een vermeende overtreding in zijn eigen zestien, de Canadees Cyle Larin zette zijn ploeg zelfs op 2-0: dolle taferelen in het stadion van Valladolid. Barça richtte zich op en kreeg in het restant van de eerste helft nog wat kansen. De schade was deels echter niet meer te repareren: doelman Ter Stegen evenaarde het clean sheet-record in de La Liga-geschiedenis vanavond nog niet. De Duitser werd, opmerkelijk genoeg, in de rust gewisseld.

In de tweede helft kwam Barcelona, ondanks het vele balbezit, niet meer tot grote kansen. Nadat Valladolid al eens had gedreigd met het derde doelpunt, was het in een counter een kwartier voor tijd alsnog raak, Gonzalo Plata mocht afronden. Pijnlijk voor Barcelona: nu is de ploeg ook niet meer in de race om de minst gepasseerde ooit in de La Liga-historie te worden. De Blaugrana, waar Frenkie de Jong negentig minuten speelde, waren de dag begonnen met vijftien tegentreffers. Het record, dat op achttien stuks staat, is na deze wedstrijd dus enkel nog te evenaren.

Dat Robert Lewandowski, op aangeven van De Jong, nog voor een eretreffer zorgde, was, hoe fraai de goal ook was, alleen cijfermatig van belang. Barcelona moet nog tegen Real Mallorca en Celta de Vigo alvorens de vakantie begint, en mag in die wedstrijden geen tegengoal krijgen om de geschiedenisboeken alsnog in te gaan. Valladolid, dat na vijf nederlagen op rij weer eens won, speelt nog degradatiekrakers tegen Alméria en Getafe, de nieuwe nummer achttien in La Liga.