Kaartenregel breekt Senegal op tegen groepswinnaar Colombia

Colombia heeft zich donderdag voor het tweede WK op rij geplaatst voor de knock-outfase. De Zuid-Amerikanen wonnen in Samara met 1-0 van Senegal, dat er op basis van het aantal gele kaarten ten opzichte van Japan uitvliegt. Een unicum in de 88-jarige WK-historie.

Tijdens de eerste twee speelrondes verzamelde Senegal vier punten, één meer dan Colombia. De Zuid-Amerikanen moesten met andere woorden vol voor de zege gaan. Een gelijkspel zou wellicht alleen volstaan als Polen (na twee wedstrijden al uitgeschakeld met nul punten) zou afrekenen met Japan (vier punten).

Zowel Senegal als Colombia keek in de eerste helft de kat uit de boom. Beide teams probeerden bij vlagen wel de aanval te zoeken, maar de focus lag toch vooral op de defensieve organisatie. De Zuid-Amerikanen kwamen eigenlijk niet verder dan een vrije trap van Juan Quintero, die zonder al te veel moeite werd gekeerd door keeper Khadim N'Diaye.

Na een kleine twintig minuten leek Senegal, dat tot dan toe weinig gevaar had gesticht, een strafschop te krijgen. Arbiter Milorad Mazic wees naar de stip voor een vermeende overtreding van Davinson Sánchez op Sadio Mané. Uit de herhaling bleek echter dat de voormalige Ajacied perfect de bal speelde, hetgeen ook Mazic constateerde nadat videoarbiter Danny Makkelie hem had geadviseerd de beelden te bekijken.

Na het 'VAR-moment' nam Senegal steeds meer het heft in handen. Met name Mané bezorgde de Colombianen veel problemen, maar grote mogelijkheden leverden zijn acties niet op. Wellicht had het wat stroeve aanvalsspel dat Colombia daar tegenover stelde te maken met de fysieke problemen van James Rodríguez, die in de beginfase een blessure had opgelopen. De WK-topscorer van 2014 leek de duels te ontlopen en liet zich uiteindelijk na een half uur vervangen door Luis Muriel.

Radamel Falcao wint dit luchtduel, maar zou de bal

Colombia móest in de tweede helft wel meer risico's nemen. De kwartfinalist van het vorige WK zocht ook wel iets sneller de aanval dan voor rust, maar de ploeg miste de creativiteit om de sterke Senegalese defensie in het nauw te brengen. Het beste nieuws voor Colombia kwam uit Volgograd, waar Polen in de andere wedstrijd in Groep H na een uur op een 1-0 kwam tegen Japan. Daardoor zou ook een gelijkspel voor Colombia volstaan om de knock-outfase te bereiken.

De Zuid-Amerikanen zagen zich gesteld voor een duivels dilemma: massaal aanvallen om niet afhankelijk te zijn van Polen of enige zekerheden inbouwen omdat bij een Senegalees doelpunt hoe dan ook het doek zou vallen? De ploeg van José Pékerman koos voor een tussenvorm, maar mocht van Senegal wel steeds de bal hebben.

Die behoudende tactiek brak Senegal een kwartier voor tijd op. Yerry Mina zette Colombia met een kopbal uit een hoekschop op een 1-0 voorsprong, waardoor bij deze stand de Afrikanen eruit zouden liggen omdat ze meer gele kaarten incasseerden dan Japan (zes om vier), dat nog steeds aankeek tegen een achterstand tegen Polen. Zo kon ook de ontknoping in Groep H worden toegevoegd in de dit toernooi snel uitdijende lijst met WK-klassiekers. Senegal zette vanzelfsprekend nog aan, maar miste het geluk en de precisie in de afronding. Onder anderen Ismaïla Sarr en Mbaye Niang kenden bij hun poging geen succes. Colombia hield relatief simpel stand en stuit in de achtste finale op Engeland of België. Japan gaat als nummer twee mee naar de laatste zestien.

Zo zijn alle Afrikaanse landen al na de eerste ronde uitgeschakeld. Eerder vlogen Marokko, Egypte, Tunesië en Nigeria er al uit. De eliminatie van Senegal is door de kaartenregel als teams helemaal gelijk eindigen wel heel zuur.