Japan schrijft WK-historie ondanks nederlaag tegen Polen

Japan heeft donderdag WK-historie geschreven door zich op basis van het aantal gele kaarten te plaatsen voor de achtste finale van het toernooi. Een 0-1 nederlaag tegen Polen werd de Aziaten niet fataal, groepsgenoot Senegal gaat naar huis.

Japan begon aan het laatste groepsduel met de wetenschap dat een gelijkspel of zege volstond voor plaatsing voor de achtste finale. Bondscoach Akira Nishino nam risico en bracht zes wijzigingen aan in zijn elftal ten opzichte van het gelijkspel tegen Senegal. Zo namen smaakmakers Takashi Inui, Shinji Kagawa en Yuya Osako plaats op de bank in Volgograd.

Toch nam Japan het heft in handen in de openingsfase, al stribbelde het al uitgeschakelde Polen niet tegen. Na een kwartier leverde het verzorgde spel van Japan gevaar op. Shinji Okazaki kreeg een aardige kopkans bij de eerste paal en werd voldoende gehinderd door Jan Bednarek, waardoor doelman Lukasz Fabianski nog niet in actie hoefde te komen. Dat gebeurde kort daarna wel, toen Yoshinori Muto en Gotuku Sakai de keeper testten met lage schoten.

Polen kon opnieuw nauwelijks een vuist maken in de eerste helft, waardoor het een enigszins teleurstellend schouwspel was. De enige opwinding bij de Poolse fans ontstond toen Kamil Grosicki na een half uur raak leek te kopen. Kawashima bracht echter net voor de lijn knap redding, zo bleek uit de doellijntechnologie.

De wedstrijd belandde in het slot van de eerste helft in een impasse. Japan gaf evenals Polen weinig gas, omdat groepsgenoten Senegal en Colombia in Samara ook zonder doelpunten gingen rusten. De ploegen betraden de catacomben onder een licht fluitconcert in Volgograd.

In de tweede helft kwam het duel wel tot ontbranding. Polen was al meermaals gevaarlijk in de tegenaanval en sloeg in de zestigste minuut toe uit een vrije trap: Bednarek volleerde van dichtbij de 0-1 binnen. Daardoor gingen de Aziaten op zoek naar de gelijkmaker. Maar al snel kwam er positief nieuws uit Samara, waar Colombia op voorsprong was gekomen.

Jan Bednarek viert zijn winnende goal met Kamil Glik.

Daardoor ontstond de unieke situatie dat Japan op basis van het aantal gele kaarten een kwartier voor tijd virtueel Senegal voor bleef. De landen hadden namelijk precies hetzelfde aantal punten en doelsaldo. Terwijl buiten het veld het rekenwerk kon beginnen, bleef Polen aandringen. Japan verkeerde als onderliggende partij in dubio: de ploeg van Nishino kon op zoek gaan naar een doelpunt óf verdedigen en hopen dat de virtuele stand gehandhaafd zou blijven.

De ploeg van Nishino deed met name het laatste en ontsnapte aan een tegengoal door Robert Lewandowski, die hoog over schoot na een counter, en een eigen goal van Tomoaki Makino, wiens inzet gered werd door zijn doelman Kawashima. Op beide velden gebeurde er niets meer van belang voor de eindstand van Groep H, waardoor Japan met vier gele kaarten als nummer twee eindigt. Senegal delft het onderspit met zes gele prenten in de groepsfase.

Japan speelt maandagavond in de achtste finale tegen de winnaar van Groep G: Engeland of België. Die twee landen treffen elkaar deze donderdagavond.