Juventus met hulp van Zenit als groepswinnaar naar achtste finales

Juventus heeft zich door een nipte thuiszege op Malmö FF en met hulp van Zenit Sint-Petersburg als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales van de Champions League. Chelsea gaf de winst in groep H in de blessuretijd uit handen.

Zenit Sint-Petersburg
3 - 3
Chelsea
Chelsea

Chelsea beleefde met bankzitter Hakim Ziyech een geweldige start op bezoek bij Zenit Sint-Petersburg. Al na twee minuten stonden The Blues aan de leiding in de Gazprom Arena. Op aangeven van verdediger Andreas Christensen tikte Timo Werner van dichtbij de openingstreffer binnen.

Chelsea, net als Juventus in het andere groepsduel niet op volle oorlogssterkte, leek een onbezorgde avond tegemoet te gaan in Rusland. Zenit knokte zich echter terug in de wedstrijd. In een tijdsbestek van zeven minuten deed de thuisploeg het duel kantelen. De Braziliaan Claudinho kopte de gelijkmaker binnen op aangeven van landgenoot Douglas Santos.

Drie minuten na de gelijkmaker was het opnieuw raak voor Zenit. Malcom stuurde Sardar Azmoun alleen af op keeper Kepa Arrizabalaga, waarna de spits uit Iran de Spaanse goalie passeerde en vervolgens raak schoot.

Na ruim een uur spelen wist Chelsea de achterstand weer ongedaan te maken. Na een korte combinatie met Saúl Niguez zette Werner Romelu Lukaku vrij voor het doel. De Belgische spits tikte simpel de 2-2 binnen.

Chelsea-manager Thomas Tuchel voerde daarna de nodige wissels door en bracht onder anderen Ziyech binnen de lijnen. Ook Christian Pulisic maakte zijn entree en hij bracht Werner een paar minuten voor tijd in stelling om de 2-3 binnen te schieten.

Chelsea leek de groepswinst op te eisen, maar in de blessuretijd maakte Zenit verrassend de 3-3. Met een geweldige uithaal bezorgde Magomed Ozdoev Tuchel en Chelsea een grote kater. Arrizabalaga was kansloos op de kanonskogel. The Blues eindigen door het gelijkspel op de tweede plek achter Juventus en behoort tot de mogelijke tegenstanders van Ajax in de achtste finales.

Juventus
Juventus
1 - 0
Malmö FF
Malmö FF

Met de nodige grote namen op de bank, onder wie Matthijs de Ligt, moest Juventus van Malmö winnen om uitzicht te houden op groepswinst. Veel had De Oude Dame niet te duchten van de Zweden, bij wie Niklas Moisander (ex-AZ en Ajax) in de basis stond en voormalig FC Emmen-speler Sergio Peña inviel.

Moise Kean kreeg weer eens een kans in de basis bij Juventus en opende na ruim een kwartier spelen de score in Turijn. Dat deed de aanvaller al koppend na een heerlijke voorzet van Federico Bernardeschi met buitenkant links.

Ook nadat Juventus een tandje terug schakelde na de voorsprong kon Malmö weinig gevaar uitrichten voor het doel van Juve-doelman Mattia Perin. In de tweede helft kregen Adrien Rabiot en Kean kansen om de overwinning nog hoger te laten uitvallen, maar de schade bleef beperkt voor Malmö, mede dankzij doelman Ismael Diawara.