Juventus kan zonder ook maar één nederlaag CL-titel veroveren

Reacties

Juventus en Real Madrid strijden zaterdagavond in Cardiff om de eindzege in de Champions League. Acht feiten over de ontknoping van de 25ste editie in het miljardenbal.

Juventus kan zonder ook maar één nederlaag CL-titel veroveren

• Het wordt de negentiende officiële ontmoeting tussen Juventus en Real Madrid. Zowel de Italiaanse als de Spaanse topclub trok acht keer aan het langste eind. Twee keer leverde de ontmoeting geen winnaar op.

• Juventus kan voor het eerst in de historie de Treble pakken: de Coppa Italia, Scudetto en de Champions League. Slechts één Italiaanse club slaagde hier eerder in, het Internazionale van José Mourinho in het seizoen 2009/10.

• Op zijn beurt kan Real Madrid de eerste club worden die de Champions League-titel prolongeert. De Koninklijke rekende vorig jaar af met Atlético Madrid in de eindstrijd. Ajax was nog het dichtst bij een bisnummertje: in 1996 moesten de Amsterdammers pas na een verloren penaltyreeks hun beker afstaan aan nota bene Juventus.

VI's Reon Boeringa over de opmars van Juventus.

• Juventus is dit Champions League-seizoen nog altijd zonder nederlaag. Slechts vijf clubs veroverden de eindzege in het miljardenbal zonder ook maar één verliesbeurt: Olympique Marseille (1992/93), AC Milan (1993/94), Ajax (1994/95), Manchester United (1998/99 en 2007/08) en Barcelona (2005/06).

• Real Madrid heeft zijn laatste tien wedstrijden op neutrale bodem in winst omgezet, als we de Champions League-finale van vorig jaar (zege na een strafschoppenserie) ook meetellen. De laatste keer dat Los Merengues een dergelijk duel verloren, was in 2004. Real Zaragoza was toen met 3-2 te sterk in de finale van het Copa del Rey-toernooi.

Juventus-Real Madrid in 60 seconden

• Cristiano Ronaldo maakte dit Champions League-seizoen tien doelpunten, waarmee hij alleen in Lionel Messi (elf goals) zijn meerdere hoeft te erkennen. Zowel Ronaldo als Messi is al vijf keer topscorer geweest van het miljardenbal.

• Gianluigi Buffon kan de oudste Champions League-winnaar ooit worden. De Juventus-doelman telt op de dag van de finale 39 jaar en 126 dagen. Momenteel is Paolo Maldini de oudste Champions League-winnaar met 38 jaar en 331 dagen (in 2007, met AC Milan).

• De eindstrijd wordt afgewerkt in het National Stadium van Wales, in Cardiff. Drie Britse stadions fungeerden eerder als decor van de eindstrijd van een Europa Cup 1 of Champions League: Wembley (zeven keer), Hampden Park (drie keer) en Old Trafford (eenmaal).

Aad de Mos blikt vooruit op de Champions League-finale
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.