Juve-preses trekt CL-deelname Atalanta Bergamo in twijfel

Reacties

Voorzitter Andrea Agnelli van Juventus stelt openlijk de vraag of Atalanta Bergamo het wel verdient om aan de Champions League deel te nemen.

Juve-preses trekt CL-deelname Atalanta Bergamo in twijfel
© Pro Shots

De club van Marten de Roon en Hans Hateboer finishte afgelopen seizoen razendknap als derde in de Serie A en staat op de drempel van de kwartfinale van het miljardenbal na een 4-1 zege op Valencia.

'Ik heb heel veel respect voor de prestaties van Atalanta Bergamo', meldde de bestuurder tijdens een toespraak bij de FT Business of Football Summit in Londen. 'Maar is het correct of niet dat ze zonder internationale historie en dankzij één goed seizoen directe toegang hadden tot het belangrijkste Europese clubtoernooi?'

'Dan denk ik aan AS Roma. Zij hebben de afgelopen jaren eraan bijgedragen dat Italië zijn plek in de bovenste regionen van de coëfficiëntenlijst heeft behouden. Nu hadden ze één zwak seizoen en staan ze meteen buitenspel', vervolgde Agnelli. 'Met financiële schade als gevolg. We moeten de kosten die dergelijke clubs maken in het oog houden. Dus moet Atalanta dan maar minder kans maken om te spelen op het hoogste niveau? Het antwoord op deze vraag heb ik niet, ik wil een transparant proces opzetten om tot dergelijke beslissingen te komen.'

Gesloten systeem
Agnelli geldt als een van de grootste voorstanders van een 'gesloten' systeem met promotie en degradatie tussen Europese toernooien. Het spel is op de wagen: na de volgende cyclus van tv-contracten (2021-2024) kan de opzet van de Europese toernooien weleens heel anders zijn. Vorig jaar lekte er al een plan uit waarin staat dat de Champions League vanaf 2024 zal worden afgewerkt met vier poules van acht clubs, waarvan de topvier zich plaatst voor de knock-outfase. De topzes van elke groep is in die variant zeker van deelname in het nieuwe seizoen. Mede vanwege de weerstand hiertegen staan de besprekingen hierover momenteel op een laag pitje.

Naast zijn functie als Juventus-voorzitter zwaait Agnelli ook de scepter bij de ECA, de belangenvereniging voor clubs.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.