Junker begint zelfs als een goalgetter te calculeren

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. Tijdens de negende speelronde was dat Roda JC-aanvaller Mads Junker.

Junker begint zelfs als een goalgetter te calculeren

Prachtig dat Roda JC afgelopen zondagmiddag vier keer doel trof tegen het zieltogende Vitesse. En leuk en ironisch dat Mads Junker er tegen zijn oude club twee maakte. Op latere leeftijd is de 29-jarige Deen zowaar een goalgetter geworden. Liefst 21 doelpunten knutselde hij vorig seizoen in de Eredivisie bij elkaar en dat gegeven had zondag voor de Arnhemse verdedigers voldoende reden tot enige alertheid moeten zijn.

Maar Luca Caldirola en Civard Sprockel; ze waren op die mooie herfstdag vooral vlinders aan het tellen. In de 32ste minuut mocht Junker na een pass van Willem Janssen vrijelijk de diepte in sprinten en de bal in de verre hoek schuiven (2-0).

Een paar minuten later kreeg hij na goed voorbereidend werk van Ruud Vormer net voldoende gelegenheid om de bal van veertien meter snoeihard in het dak van het doel te kogelen. Met zijn vrijkaartje om te doen en laten wat hij wilde, miste Junker zondagmiddag ook nog drie opgelegde kansen.

In 86 Eredivisiewedstrijden gedurende vier seizoenen scoorde Mads Junker voor Vitesse slechts zeventien keer. Omdat de Arnhemmers verwachtten dat de vierkante neuzen van zijn voetbalschoenen toch nooit meer rond zouden worden, verhuurde Vitesse de niet-scorende spits afgelopen seizoen daarom maar aan Roda JC.

Junker zelf vond dat de technische mensen in Arnhem nog veel geduld met hem hebben gehad. 'Ik vind dat het nóg lang geduurd heeft voordat Vitesse erachter kwam dat ik er weinig van kan', zo vertelde hij dit jaar in VI, waarin hij een ongekende en ontnuchterende kijk op zijn eigen functioneren gaf. <br /><br /> 'Ik was vroeger beter in handbal en tennis, en ben nooit echt een goede voetballer geweest. In Denemarken moesten ze ook lachen om mijn techniek. Het liefst geef ik de bal op het middenveld zo snel mogelijk aan Anouar Hadouir.'

Ook in Kerkrade was er aanvankelijk weinig vertrouwen in de kwaliteiten van Junker. Een tv-verslaggever, een schare fans; allen durfden ze wel met de spits te wedden dat hij in zijn eerste seizoen voor Roda JC beslist geen vijftien goals zou maken.

Vorig seizoen maakte hij 21 treffers en inmiddels staat de teller voor de Deense aanvaller alweer op vijf. Door zijn ploeggenoten Willem Janssen en Ruud Vormer wordt hij liefkozend Neusje genoemd. Altijd op de goede plaats. Zelf wijst Junker naar zijn nieuwe omgeving als oorzaak voor de plotse scoringsdrift die over hem heen is gevallen.

'We zijn een echt team waarin iedereen ook zijn beperkingen kent', sprak Junker na afloop van het duel met Vitesse. 'De ene week blinkt de ene speler uit, de volgende week een andere.'

Bij Vitesse had hij het gevoel een nummer te zijn en overwoog hij zelfs te stoppen met voetballen. In Kerkrade mag Junker weer mens zijn en voelt hij van Roda-trainer Harm van Veldhoven een groots vertrouwen. 'Ik ben een speler bij wie de emoties van groot belang zijn. Pas als ik me ergens thuisvoel, kan ik ook presteren.'

Mads Junker verwacht dit seizoen op minimaal vijftien treffers uit te komen. Hij begint dus ook al als een echte goalgetter te calculeren.

(Peter Wekking)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen