Jozefzoon voorkomt vernedering PSV door Heerenveen

PSV voorkwam thuis tegen SC Heerenveen op het nippertje een verliespartij. Ondanks de 1-1 zal de teleurstelling in Eindhoven groot zijn, aangezien de Friezen 75 minuten met tien man speelden.

Trainer Marco van Basten van Heerenveen kreeg in de aanloop naar het bezoek aan Eindhoven al een forse tegenslag te verwerken, want vanwege een blessure kon hij geen beroep doen op zijn topschutter Alfred Finnbogason. De IJslandse spits werd in de basisopstelling vervangen door Bilal Basacikoglu, voor wie het zijn debuut in de basis betekende.

Al na een kwartier spelen volgde opnieuw een domper voor Heerenveen, want Joey van den Berg kreeg de rode kaart (foto onder) na een harde tackle op Adam Maher. Voor PSV, dat door de tegenvallende resultaten van de afgelopen weken als nummer acht van de ranglijst aan het duel begon, was die rode kaart het signaal aanvallender te gaan spelen.

Hoewel PSV een overwicht creëerde, wist het zijn numerieke voordeel in de eerste helft niet uit te buiten. De oorzaak daarvoor was tweeledig. Heerenveen werd op de been gehouden door de uitstekend spelende doelman Kristoffer Nordfeldt, die schoten van Memphis Depay, Ola Toivonen en Jürgen Locadia keerde. Tegelijkertijd was het veldspel van PSV niet van voldoende niveau om de defensie van de Friezen te verontrusten.

Ook na rust lukte het PSV niet het tij te keren. De Brabanders kregen tien minuten na de pauze nog wel een gigantische kans via Locadia, die slordig over schoot, maar verder was het spel van de gastheren beneden alle peil. Heerenveen bleef naarmate het tweede bedrijf vorderde steeds eenvoudiger op de been, tot grote onvrede van de morrende thuissupporters.

Tien minuten voor het einde kwam de dolende thuisploeg zelfs op achterstand. De pas ingevallen Yanic Wildschut werd tijdens een rush geen strobreed in de weg gelegd door Abel Tamata, waarna hij de teruggekeerde doelman Jeroen Zoet verschalkte met een laag schot in de verre hoek.

PSV trok daarna wanhopig ten aanval, maar Nordfeldt was keer op keer een sta-in-de-weg voor de aanvallers van de thuisclub. In de 87ste minuut was de Zweedse sluitpost eindelijk geslagen, maar een kopbal van Toivonen werd door Pele van Anholt van de doellijn gehaald. In de extra tijd kreeg PSV de bal alsnog voorbij Nordfeldt. Invaller Florian Jozefzoon (foto boven) wipte de bal over de doelman heen op aangeven van Toivonen.

Met het punt schieten beide ploegen niet veel op. PSV heeft twintig punten uit veertien duels, Heerenveen negentien uit dertien.