Jonker wil nog meer van Oranje: 'Deze ploeg kan zó goed voetballen'

Andries Jonker kijkt nu al erg uit naar de volgende Nations League-wedstrijd van de Nederlandse vrouwen: uit tegen Engeland, op Wembley. De coach van de Oranje Leeuwinnen ziet direct na de zege op Schotland nog veel ruimte voor verbetering.

Jonker benadrukte na de derde overwinning op rij in de Nations League erg tevreden te zijn met het resultaat, maar hij had zich ook wel geërgerd op Hampden Park. Er had meer afstand genomen moeten worden van Schotland, zoals dat vrijdag wel gebeurde bij de 4-0 zege op de Schotten in Nijmegen. 'Het ging niet soepel, het ging stroperig', zei de voormalige assistent van Louis van Gaal bij de NOS, nadat hij Esmee Brugts het verschil had zien maken (0-1).

Jonker legde uit dat hij de lat hoog legt voor zijn team: 'We kunnen beter. We kunnen het onszelf makkelijker maken. Deze ploeg kan zó goed voetballen. De tweede helft leende zich daar ook voor. Zij konden niet meer, zij konden niet meer dan achteruit lopen. Dan móéten wij het beter doen. Dan zie je dingen gebeuren die deze meiden niet hoeven te doen.'

De trainer vertelde nog niet te weten hoe ernstig de blessure van Lieke Martens is. De aanvaller viel in de eerste helft uit na een pittige overtreding van Sophie Howard. De volgende Nations League-wedstrijd zou normaal gesproken niet te vroeg moeten komen voor Martens. Op 1 december is het Engeland van Sarina Wiegman de tegenstander, op heilige voetbalgrond dus. De Engelsen gingen dinsdagavond onderuit tegen België en hebben nu een achterstand van drie punten op koploper Nederland.

Jonker kijkt uit naar de zware test tegen de verliezend WK-finalist: 'Dan spelen heel andere dingen een rol. De ambiance zal fantastisch zijn. Dat is weer een wedstrijd om het echie, mooi!'